fredag 9 november 2012

Jul i stora skogen

Vid denna tiden på året brukar det komma lärare och fråga efter så kallade "julböcker". En julbok är en bok med 24 kapitel i, ett för varje dag i december fram till julafton, precis som en adventskalender fast i bokform. Många lärare läser dessa böcker högt i klasserna under adventstiden. I år ska jag tipsa om en alldeles ny bok i denna genre nämligen Jul i Stora Skogen. Boken är gjord av Ulf Stark och Eva Eriksson, välkända namn i barnboksbranchen.

Jul i Stora Skogen är en mycket vacker bok med en härlig, lite gammeldags klassisk julberättelse. Tomten i berättelsen heter Vrese, han är en vresig och grå liten tomte som bor alldeles ensam och kvarglömd i ett tomt hus. Det enda sällskap han har är en trött humla som mest sover och drömmer om sommaren. En dag tappar Vrese bort sin luva och sina vantar i blåsten, han springer då in i det tomma huset och tänker inte komma ut i första taget.

Ett stycke därifrån ligger Stora Skogen där hela den stora kaninfamiljen bor under den väldiga eken. De två små kaninbarnen Nina och Kain är ute och leker i blåsten och får plötsligt syn på tomten Vreses röda luva bland mossan och löven. Kaninerna vet inte att det snart är jul och de förstår inte att det är tomtens luva de hittat men ugglan, kråkorna och de andra djuren i Stora Skogen förstår att julen och med den tomtens besök närmar sig. Så nu börjar det pyntas och förberedas i Stora Skogen, alla går och väntar. Vad djuren inte vet är att vresige tomten Vrese ligger och tjurar i sitt hus och tänker inte alls komma fram för något julfirande i år.

Jul i Stora Skogen passar att läsa högt för elever i 6-8-årsåldern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.