onsdag 14 november 2012

Glittrar

ett mörkt glitter och ett hjärta som bultar."Blink, blink med stjärnan" av Ingrid Olsson, heter boken med kortnoveller för 10-12 åringar, men egentligen för alla.
 Det här är riktigt bra, det griper tag. Språket är knivskarpt och poetiskt. Tonen är allvarlig, ibland mörkare, som " Pojken lutar sig fram, kniper med tårna runt bassängkanten. Att försvinna är inte farligt. Inte för den som ger sig iväg. Det är de som är kvar som tycker det är läskigt. De som står kvar vid bassängkanten och tittar och tittar. De som ser den tomma bänken och saknar tills hjärtat blir ett stort hål. Ett evighetshål. Ett rymdhål" eller varmare som" Vitt och lätt som snö tänker hon. Vitt som ljuset från hallen där ingenting kan gömma sig. Lätt som att somna med pappas hand över håret"

Utan att beskriva med ett ord för mycket förstår läsaren vad som händer t ex i novellen där mamman dricker i sin ensamhet i vardagsrummet, medan flickan försöker somna i sitt rum. "klunk, klunk"

Högläs det här för en femma, sexa och låt dem lyssna till skönheten i språket och fundera över vad som händer i novellerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar