torsdag 31 maj 2012

Böcker som betyder lite mer

Christina Wahldén skriver böcker som berör, böcker om svåra tunga ämnen som våldtäkt, prostitution, självmordsförsök, mobbing och misshandel. Böcker som trots allt det svåra ändå är lätta att läsa. Många av Wahldéns böcker behandlar kulturkrockar av olika slag och hedersproblematik.Läs mer om Christina Wahldén och hennes böcker här

Senaste boken Ingen du känner handlar om Fatma vars familj kommer från Turkiet. Fatma ser fram emot att spendera sommaren där, träffa kusinerna och farmorn, höra turkiska, njuta av värmen. Hennes bästa vän Aida varnar henne för risken att bli bortgift innan hon åker, men Fatma är inte orolig – hennes familj är ju inte sån och hon ska ju bli yogalärare och åka till Indien. Men det som inte får hända, händer, helt plötsligt inser Fama att hela hennes familj planerar inte bara förlovning utan även giftermål. Och mannen hon förväntas gifta sig med är gammal och äcklig. Hjälp! Vad ska hon göra? Desperat messar hon Aida som kontaktar polisen som står ganska maktlös eftersom Fatma redan befinner sig utomlands.

En spännande och sorglig historia där vi möter en kultur där flickor fortfarande ses som en handelsvara mer än en människa med friheter och rättigheter. Fatma och hennes syster Esma är väldigt modiga och starka och när jag läser boken tänker jag på alla flickor och kvinnor som inte vågar gör det de gör, dvs ta avstånd från sin familj. Alla flickor som tvingas in i arrangerade äktenskap, där både våldtäkt och misshandel förekommer flitigt. Alla flickor som har en anknytning till Sverige, men även alla som INTE har det. Alla flickor som inte har någon chans. Om du som jag känner ett engagemang för flickors rättigheter titta gärna på www.fn.se/flicka/, ge ett bidrag eller sprid vidare! Även Unicef har särskilda kampanjer för flickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar