onsdag 2 mars 2011

Storstadsfantasy

En sorts böcker som börjar bli allt mer populära är storstadsfantasy. Oftast utspelar de sig i vår värld där den riktiga verkligheten har döljts för de allra flesta människor men där de som vet kan se den. Den riktiga världen kan vara fylld av trollkarlar som i Harry Potter eller av andra varelser som vampyrer i Twilight och varulvar i Magnus Nordins varulvsböcker.

Det de brukar ha gemensamt är att huvudpersonen från början, precis som vi läsare, inte känner till den riktiga världen och vilka sällsamheter som händer där. Sedan sker det någon slags händelse som gör att huvudpersonen förstår att allt inte är som han eller hon har trott. Till exempel när Harry Potter får sin inbjudan att börja studera vid Hogwarths eller när Jonathan Stirling tar sig till Darkside för att undkomma sina kidnappare. Ofta hör dessutom huvudpersonen till denna riktiga värld på något sätt, oftast genom att det är en försvunnen förälder som gett dem ett arv av något slag.

En annan stor skillnad från den fantasy som de flesta är van vid är att den utspelar sig i nutid och inte i något slags påhittad medeltid. Även om det kanske finns trollkarlar som svingar svärd som i Skulduggery Pleasant så kör de ändå runt i bilar och använder mobiltelefoner för att slåss mot det onda. För visst handlar kampen precis som vanligt i fantasy om det goda mot det onda och om hjältar som slåss mot oöverstigliga odds. Men även här finns en liten skillnad.

I storstadsfantasyn är det ofta inte helt svart och vitt vem som är god och vem som är ond. Ofta har karaktärerna ganska komplicerade skäl till varför de gör som de gör, och ibland kan de rent av ha varit onda men sedan gått över till de goda, så som Severious Snape i Harry Potter-böckerna och China Sorrow i Skulduggery Pleasant. Men fortfarande vet man inte om man kan lita på dem eller om de bara spelar.

En trend som även märks inom vanlig fantasy nuförtiden är att det är lite mörkare överlag. Viktiga karaktärer kan dö för att understryka hur farliga äventyren är och ofta är det våldsamma slagsmål snarare än trevlig fäktning som väntar hjältarna om monstren hinner ifatt. Tänk bara på hur Harry Potter-böckerna blir mörkare ju längre fram i serien man kommer.

Men framförallt handlar storstadsfantasy precis som all annan fantasy om att försjunka i en fantasivärld och ta del av riktigt spännande äventyr. Och kanske lära sig lite om elementarmagi och mugglare på köpet…

Boktips:
Darkside-serien av Tom Becker (alla möjliga monster)
*Dvärgarna från Terra-serien av Lise Bidstrup (elaka dvärgar och monster)
*Spiderwick-serien av Holly Black och Tony DiTerlizzi (vättar, troll och andra monster)
Artemis Fowl-serien av Eoin Colfer (alver, vätter, troll med mera)
De fem utvalda-serien av Anthony Horowitz (demoner och monster)
*Agata Wäderby-serien av Mattias Johnsson (troll och folk som kan förvandla sig till djur)
Skulduggery Pleasant-serien av Derek Landy (trollkarlar och alla möjliga sorters monster)
*Monsterflickan-serien av Stefan Ljungqvist (massor av monster)
Aislinn-böckerna av Melissa Marr (Älvor)
Twilight-serien av Stephenie Meyers (vampyrer och varulvar)
Kiki Strike-serien av Kirsten Miller (hemlig värld under New York)
Blodets röst och Skuggvarelser av Magnus Nordin (varulvar)
*Harry Potter-serien av J.K. Rowlings (trollkarlar)
Darren Shan-serien av Darren Shan (vampyrer och monster)
Frost av Maggie Stiefvater (varulvar)
Parasit av Scott Westerfeld (vampyrer)

*För yngre läsare (fast Harry Potter gillar ju alla)

(Bilden hämtad från http://www.dresdentango.de/index.php?showimage=161)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar