torsdag 3 mars 2011

Japansk tecknad filmHayao Miyazaki heter en japansk regissör. Han har gjort bl a Spirited Away, Min granne Totoro och Kikis expressbud. Även om de här filmerna inte är helt nya är de definitivt värda att tipsa om. Det är fantastiskt vältecknade och otroligt fantasifulla filmer. När du väl börjat titta, och detta gäller både vuxna och barn ,vågar jag påstå sugs du in i de förunderliga och inte så sällan skrämmande världarna som Miyazaki skapat åt oss. De är enormt välanimerade och hela tiden hittar man detaljer, saker, figurer, som man aldrig sett och som man fascineras av.Spirited Away börjar i "vår värld", när flickan Chihoro och hennes föräldrar är på utflykt.

De går på upptäcktsfärd, hittar en tunnel, som visar sig vara passagen till en annan värld, där allt är annorlunda, vackert eller skrämmande och där Chihoro lämnat allt välkänt bakom sig.


Hennes föräldrar förvandlas till ett par grisar, då de äter av maten som finns framställd på ett bord och resten av filmen beskriver Chihoros kamp att få tillbaka sina dem.
Chihoro upptäcker att ett stort palats, med en underlig och hemlig härskare finns i närheten.
Hon lyckas få arbeta där, med syfte att få tillbaka sina föräldrar. I palatset finns många hittills okända varelser och företeelser.
Det mörka i filmen kompenseras av vänskapen mellan Chihoro och en pojke i palatset och även av det fantasifulla, som finns i varje bild.
Filmen är förutom allt detta också mycket spännande, då man hela tiden presenteras nya och oväntade vändningar och existenser, som förändrar skeendet.
Spirited Away är den film jag tycker bäst om. men de andra filmerna är också mycket fantasifulla och skickligt gjorda.


Spirited Away och Min granne Totoro finns att låna som DVD på folkbiblioteket i Löddeköpinge.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar