tisdag 15 mars 2011

Sova länge

En morgon som denna, när jag känner mig ovanligt outsövd och seg, passar det kanske bra att tipsa om en ny bok av Siv Widerberg, Den långa sömnen. Siv har tidigare skrtivit flera böcker som bygger på verkliga händelser, om unga rånare, hundsmuggling, flyktingar. Även denna bok handlar om en företeelse som uppmärksammades mycket i media för något år sedan, de apatiska flyktingbarnen.


Det kommer en ny kille till klassen, Ramijr heter han och Linn kan inte låta bli att vara lite nyfiken på honom. Han berättar ingenting om sin bakgrund, men Linn förstår att han haft det jobbigt. Ramiljr blir ofta arg och ibland bara försvinner han mitt under skoldagen och kommer inte tillbaka förrän flera dagar senare. Linn får veta att Ramijr och han mamma och lillasyster riskerar att utvisas, trots att de nästan säkert kommer bli torterade om de åker tillbaka. Efter att Ramijr varit borta från skolan i flera dagar bestämmer sig Linn för att gå dit och se hur det är med honom. Hon hittar honom vid köksbordet och på golvet ligger tre tomma medicinburkar. Han överlever, men är inte längre kontaktbar.

Det är ett angeläget ämne och boken kan nog förklara vad som skulle kunna ligga bakom tidningsrubriker och nyhetsinslag om barn som inte längre förmår resa sig ur sängen. Den kan nog funka bra som högläsningsbok och diskussionsunderlag i samhällskunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar