torsdag 10 december 2020

Lenas jultips-Kajsa Kavat hjälper mormor

 Mitt jultips är ingen ny bok. Kajsa Kavat hjälper mormor, av Astrid Lindgren, kom ut första gången 1950. Men just för att den är så gammal och utspelar sig i en värld, som inte längre finns, har den en sorts magisk dragningskraft, på mig i alla fall. Genom att läsa Kajsa Kavat förflyttas jag verkligen tillbaka och in i Kajsas värld i den lilla staden där hon bor. Kajsa är ett "hittebarn". Hon lämnades, som spädbarn i en korg på trappan till en gammal dam. Damen tog hand om henne och blev hennes "mormor". 

Mormor tillverkar och säljer polkagrisar på torget och speciellt till jul är det många som vill köpa hennes goda polkagrisar. Nu bär det sig dock inte bättre än att mormor halkar och bryter benet. På Kajsa Kavats tid måste man ligga till sängs med benbrott. Hur skall det gå med julen?

Mormor ligger bedrövad i sin säng och upprepar att i år blir det ingen jul, men se det vill inte Kajsa gå med på. Hon bestämmer sig för att det skall visst bli jul och det skall hon se till!

Som mycket resolut sexåring ! far hon omkring och städar, fejar och byter gardiner. Kokar polkagrisar och säljer på torget. Alldeles själv! Med viss hjälp av mormors råd och av en granntant som tittar in.

Och visst blir det Jul! Den allra mest underbara och stillsamma jul, där Kajsa sitter rödblommig vid mormors säng, ljusen i granen lyser och de har öppnat varsin julklapp. Ingrid Vang Nyman har illustrerat och det finns inga bilder som kan få mig att känna större , stillsamt julmys än bilderna i boken om Kajsa Kavat och hennes mormor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.