tisdag 11 augusti 2020

Bergtagen

 "Det är bara så det är i Järvhöga...Ibland går pojkarna ut i skogen och försvinner."

Att vara Bergtagen betyder att vara trollbunden, förhäxad av något. Den äldre betydelsen innebär att något av skogens mytiska väsen lurar dig vilse och för bort dig. När du kommer tillbaka, om du kommer tillbaka är du för alltid förändrad (förbytt)källa: Wikipedia.

I den lilla bruksorten Järvhöga är det känt sedan flera hundra år att unga pojkar ibland går ut i skogen och försvinner. Alla vet att det är så, men ingen vet vad de skall göra åt det. Det finns som en tyst överenskommelse och en förbannelse att ens nämna det högt. Alla vet vilka familjer, som förlorat söner, men ingen pratar om det.

I bruksorten Järvhöga styr släkten Erlander och det har den gjort sedan slutet av 1700 talet. De grundlade Järvhöga och blev rika på sågverket och kolmilor.. Även Läroverket grundlades av dem. Dit skickades pojkar ifrån rika familjer från hela Sverige, för att få sin utbildning där. Sigtuna, Lundsberg och Järvshöga. Det var de tre skolorna, som räknades. Nittonhundrasextiosju stängdes skolan abrupt, från den ena dagen till den andra. Anledningen var okänd. Ganska nyligen startades skolan igen och återigen kom pojkar ifrån hela landet dit. 

När vi kommer in i historien har en pojke, Markus,som är elev på Läroverket, rapporterats försvunnen. Han försvann en söndagskväll ifrån sitt rum på internatet.  Ute var det djävulskt kallt och man börjar snabbt spekulera i om han frusit ihjäl. 

Emil heter Markus rumskompis. Han har inte sovit bra på många nätter, eller kanske inte sovit alls. Många nätter har han legat och grubblat innan han somnat och sedan Markus försvunnit har han knappast sovit alls. Emil känner att ångest och sömnbrist tar på honom. Håller han på att "tappa det", att bli galen på riktigt?

Missing People kopplas  in och hotellet i Järvhöga blir deras bas. På hotellet extrajobbar Julia, som går i nian och en kväll , när hon jobbar kommer Emil in, stelfrusen av köld och alldeles slut, anmäler han sig till skallgången efter Markus, som strax skall  starta. Det är något hos Emil, som får Julia att vekna, att vilja ta reda på varför han ser så förtvivlad ut. Tillsammans bestämmer de sig för att de skall hitta Markus. Emil, säger att det är hans fel att Markus försvunnit, men vill inte berätta varför. Till slut lyckas Julia få honom att tala om det. 

Ingenting tycks dock vara så enkelt, som det verkar. Allting i Järvhöga har minst två förklaringar. En offentlig och en mörkare, som ligger dold under ytan. Julia och Emil börjar leta efter den djupare sanningen. Skall de hinna innan det är för sent?

Första delen i Järvhögatrilogin av Camilla Sten. Hon har även skrivit Havsfolket trilogin
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.