torsdag 30 juli 2020

Spökjägare

I första delen av Spökjägare,av Martin Jern, kommer syskonen Holly och Elvir, till sin faster Ingrid i Vilaholm. Holly och hennes pappa är "spökjägare". Det vill säga att de är en sorts väktare mot varelser från "den Andra sidan".
Att vara spökjägare är mycket slitsamt. Syskonens pappa blir sjuk, "utbränd" av sitt jobb och blir intagen på Psyket. Då får Holly och Elvir bo hos faster Ingrid, eftersom deras mamma sedan länge är "ute ur deras liv". Ingrid är sträng och verkar inte ha mycket förståelse vare sig för sin bror eller sina brorsbarn.

Det lilla samhället Vilaholm befinner sig i skräck, efter att flera barn mystiskt försvunnit. Bortrövade av spöken, tror man, men ingen verkar våga tala öppet om det. Den enda åtgärden är utegångsförbud efter klockan nio för alla barn. 
Eftersom Holly är spökjägare blir hon genast engagerad i jakten på spökena som försöker inta Vilaholm. Hon och tre kompisar bildar ett gäng, som hjälper folk att jaga och se till att spöken och andra varelser från Andra sidan försvinner. I den andra delen, "Spökjägare, vänner att dö för" vill några av vännerna i gänget lägga ut information om sina tjänster på Instagram. Medan vännerna diskuterar hur de skall göra, får Ingrid, Holly och Elvir en ny granne. En granne, som senare visar sig vilja göra allt för att oskadliggöra Holly.

Holly har väldigt otäcka mardrömmar, väldigt verklighetstrogna. Hon drömmer en en otäck gammal kvinna, Katarina, som förutspår hennes död . Dagen efter den drömmen sitter Katarina "livs levande" vid Hollys skrivbord, när hon går in på sitt rum. Holly får ta till det yttersta av sina spökjägarkrafter för att mota iväg Katarina dit hon kom ifrån igen. 
Spänningen skruvas upp mer och mer. Medan Holly och vännerna försöker hålla stånd mot alltmer farliga varelser måste de också gå i skolan och leva ett vanligt liv med kompisar och ibland helt oförstående vuxna. Faster Ingrid tycks inte förstå något av den kamp som Holly måste utkämpa, utan skäller bara på henne och ger henne utegångsförbud då hon kommit hem för sent.
När Hollys klasskompis Doris efter en Anden i glaset lek, blir besatt av en ond ande, som kommit lös, går allt överstyr och Holly förstår att hon måste ta sig till Andra sidan för att ställa saker och ting tillrätta. Ingen av hennes vänner kan göra henne sällskap dit, eftersom det bara är riktiga spökjägare som kan ta sig dit och sedan tillbaka.
Mycket spännande, läskigt och roligt emellanåt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.