fredag 3 april 2020

Familjen

"Mitt namn är Ella. Jag bor på Gården. Det har jag gjort i hela mitt liv, och det kommer jag att göra tills jag dör."

https://www.adlibris.com/se/bok/familjen-9789178131273Så börjar Cecilia Lidbecks nya bok Familjen. Cecilia Lidbeck har tidigare skrivit bland annat böckerna Barnhemmet och De försvunna för mellanstadieåldern.


Jag gillar verkligen Lidbecks sätt att skriva, jag gillar att det är ganska avancerat och att det leder vidare till mycket funderingar (och gärna diskussioner med andra) när man läser.


I Familjen kretsar handlingen till de elva personer som bor på Gården. Det finns sju barn och fyra vuxna och det är Far som styr och bestämmer. Ella som är bokens berättaren är nummer tre i åldersordning av barnen och hon trivs allra bäst med Örn som är några år yngre än henne.


Barnen hjälper till med hushållet och odlingarna, det finns alltid något att göra. De vuxna syr lapptäcken som Far tar med sig till stan och säljer så att de har råd att köpa saker de behöver men inte kan tillverka själva.


Ella vet inte om någonting annat än livet på Gården, hon tar sig aldrig (får inte!) utanför stängslet som omgärdar ägorna och hon har aldrig varit i stan. Det enda hon vet och förstår är att de är lyckligt lottade som får bo på Gården, människorna som bor utanför är förlorade och de kommer alla att dö när den stora Kollapsen kommer.


En dag ser Ella en pojken utanför stängslet! Några dagar senare är han där igen och en dag börjar de prata med varandra.
Pojken, som heter Jack berättar att han går i skolan. Skolan?!? Men alla skolor är stängda, det har Far sagt!
Hon träffar pojken, som heter Jack flera gånger. Ella tycker mer och mer om Jack och hon bestämmer sig för att rädda honom in till Gården innan Kollapsen kommer. Ella vill inte att Jack ska gå under.


Familjen är ytterligare en mycket välskriven och spännande bok av Cecilia Lidbeck! Hennes bästa någonsin om ni frågar mig! Jag undrar dock lite över målgruppen 9-12 år, jag tror denna bok kan läsas och intressera mycket äldre ungdomar också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.