måndag 10 juni 2019

Bibliotek trots allt

Under min tid som skolbibliotekarie har jag upplevt många slags bibliotek, en del har jag bara läst om  men ändå fascinerats av. Det mobila biblioteket som färdades med kamelkaravan till vitt skilda platser i ökenområden. Båtbiblioteket som gled fram längs med floden i Asien i så gott som väglöst land och gjorde strandhugg i små byar. Bokbussen i norra Sverige som besöker bland annat Soppero, där personalen behöver övernatta på grund av de stora avståenden mellan orterna.svtplay hittar du just nu ett program som heter Daraya-bibliotek trotsar bomberna i Syrien. Dokumentären skildrar ett gäng killar som dokumenterar bombningarna av staden Daraya genom att fotografera och filma. Under röjningsarbeten i de bombade husen upptäcker de massor av böcker. De beslutar att samla in dem och skapa ett bibliotek. I varje bok skriver de ägarens namn så att böckerna ska kunna lämnas tillbaka till rätt ägare när kriget är slut.
I ett källarförråd bygger de hyllor och ordnar böckerna ämnesvis. Snart blir lokalen mysigare med mattor, fåtöljer och soffor. Biblioteket blir en samlingspunkt där många unga män upptäcker nöjet i att läsa. Det hålls föredrag kring läst litteratur och en kurs i engelska startas.
När de hittar en oskadd kopieringsapparat kommer de på idén att starta en tidning.

Läget i Daraya blev allt mer outhärdligt. Till slut tvingades kvarvarande befolkning att lämna staden. Gruppen av unga män skingrades och biblioteket förstördes.
En av de unga männen som blev kvar i Syrien tog initiativet till en bokbuss med böcker som smugglats in i landet. Bussen nådde ut i byarna där även barnen och kvinnorna kunde få ta del av böckernas värld.

Det här programmet visar än en gång på berättelsernas betydelse och böckernas makt. Se programmet!

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.