måndag 4 februari 2019

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

Julia flyttar med sina föräldrar från Stockholm till en mindre stad. Det innebär att hon får byta gymnasieskola men Julia lyckas komma in på teaterlinjen även på hennes nya skola. Julia är nervös under de första skoldagarna, hon trivdes ju så bra med sina klasskompisar och lärare i Stockholm.

På den nya skolan är det dramaläraren Rafael som styr. Rafael är karismatisk och stark, sen ankomst straffas med armhävningar. Han tvingar också eleverna att brodera sina namn på svarta kavajer som de ska ha på sig på lektionerna. Julia märker av tydliga hierarkier i klassen, Ester Gråberg och hennes kompisar Benjamin och Tyra styr och är enligt Julias nya klasskompis Agnes riktigt farliga.

"Men Ester är värst. Jag tror att hon skulle kunna mörda för en roll." säger Agnes till Julia en av de första dagarna i skolan.

Rafael berättar för klassen att de ska sätta upp Shakespears världberömda pjäs Hamlet. De ska jobba hårt med pjäsen under våren och sy scenkläder och tillverka rekvisita själva.

Ester är självsäker och säger att det finns bara en roll för henne i denna pjäs. Det är såklart den kvinnliga huvudrollen Ofelia. När sedan Rafael delar ut rollerna och det visar sig att rollen som Ofelia går till Julia blir det knäpptyst i klassrummet och Ester rusar ut ur rummet.

Efter det är Ester försvunnen. Ingen vet var hon är och ingen hör ifrån henne. Julia som på något sätt känner sig skyldig till Esters försvinnande, engagerar sig i Esters liv.  Hon märker ganska snart att saker och ting inte är vad det verkar vara på ytan. Vem kan hon lita på och vem ljuger?

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg är en mycket spännande ungdomsroman som utspelar sig bland tonåringar på en gymnasieskola. Romanen är skriven med ett driv och med korta kapitel som ofta avslutas med en cliffhanger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.