onsdag 6 februari 2019

Nordisk barnbokskonferens 2019

I dagarna tre har jag befunnit mig i Stavanger på Nordisk barnbokskonferens. Temat har varit i gränslandet eller var går gränsen? Under många seminarier har ämnet belysts på otaliga sätt. Det är en omöjlighet att berätta om allt jag varit med om utan det får bli några nedslag.

Var går gränsen för den tryckta boken och går det att tänja på den? Behöver det vara en tydlig gräns mellan den traditionella boken och andra medier? Detta var frågeställningar som olika föreläsare tänkte till kring och gav flera exempel exempel på gränsöverskridande.

Martin Hellström från Linnéuniversitetet berättade om sin forskning kring Maria Gripes produktion. Tillsammans med en grupp barn, som hunnit bli ungdomar närstuderar han Gripes olika texter. Martin talade även om att vi vuxna oftast bestämmer vad temat i en berättelse är utan att bry oss om vad de unga läsarna tycker.

Den första dagen avslutades med ett samtal om Schiefauers Pojkarna eller Gutterne som den heter på norska. Ett samtal om att kliva över könsgränser, bland annat. Efter samtalet visades filmatiseringen av boken.

Sara Lundberg har i den prisade boken Fågeln i mig flyger vart den vill skildrat Berta Hanssons kamp för att bryta mot konventionen och få lov att lämna den utstakade vägen. Berta som utbildade sig till lärare men till slut uppfyllde sin dröm om att få ägna sig åt konst på heltid.





Att stå med benen i två olika kulturer och vilka svårigheter det kan innebära har tre unga kvinnor skildrat i boken Skamlös. Amina Bile, Sofia Nesrine Srour och Nancu Herz. De har samlat in många ungas berättelser som här får göra sina röster hörda.


Erik Titusson förde ett samtal med Gro Dahle och Karin Dahle Nyhus om boken Sesam, sesam. Boken skildrar en ung pojke som finner pornografi på Internet. Hur talar man om detta med barn och när dvs. i vilken ålder. Eller ska boken bara finnas för egenläsning?

I många av seminarierna mötte vi författare som i samtal berättade om sina tankar och ställningstaganden i valet av teman i sina böcker. Om flykt, om att skildra krigshandlingar, brutala sedvänjor, sexualitet, onda vuxna, terroristbrott och mycket mer. Böcker och författare som på olika sätt klivit över gränser.
Samtalen mynnade så gott som alltid ut i att så länge vi tar läsaren på allvar, kvalitén är god och låter läsaren ta till sig sina tolkningar på sin nivå är det av godo. Gränsöverskridande berättelser kan vara livsavgörande.

Full av intryck ska jag nu bege mig hemåt längs många mil av järnvägsräls. Det ger mig tid att reflektera och läsa mer i ämnet. Och otåligt längtar jag efter översättningar av vissa böcker bland annat Holes Du og jeg, Fler titlar om Anton av Skretting, Engels Fuglemanden och inte minst Øvreås Blåse.



1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.