måndag 18 februari 2019

Isaks universum

Anna Ehring är en mästare i att skildra vardagen så som den ter sig med konflikter och dramatik. Hon står på de ungas sida och visar verkligen deras klokskap och handlingskraft.

Isak går i femte klass och är en ganska vanlig kille. Han trivs allra bäst när han får vara i vatten. Att bara sträcka ut sig på rygg och flyta omkring är en fantastisk upplevelse, tycker han. Då känner han sig som en del i ett större universum.
Isak tycker mycket om sina båda föräldrar, men umgås helst med dem en och en. De tror inte att han hör hur de grälar om nätterna eller hur stelt de uppträder mot varandra. Isak går och hoppas på att de ska skilja sig så det blir lugn och ro. Ibland funderar han på om han kan vara orsaken till grälen. Han har hittat ett foto på sina föräldrar innan han föddes. Där ser de verkligen lyckliga ut.
Med sin bästa kompis kan han prata om vad som helst, det är verkligen tur att han finns. I vanliga fall brukar Isak sticka till Albin direkt efter skolan för att inte bege sig hemåt förrän det är dags att äta.
Men nu är Albin svårt sjuk. Han lider av svår astma och nu när björkarna blommar är det som värst. Albin blir riktigt dålig och hamnar medvetslös i sviterna av en lunginflammation på sjukhus. Kommer han att klara sig?
Just nu hade Isak verkligen behövt sin vän och diskutera allt trassel som har uppstått med klass kompisen Blenda. Han vill ju verkligen förklara för henne men det blir bara värre och värre.
Men det ljusnar tack och lov och när vi lämnar Isak känns det hoppfullt. Mamma och pappa har bestämt sig för att i alla fall tillfälligt flytta isär och då blir det ork över att se till Isaks behov igen. Isak blir en viktig person för Blenda och de blir någon slags kompisar till slut. Och det bästa av allt Albin blir frisk och de ska åka på semester tillsammans, han och Isak.
Så fort jag läst ut boken beställde jag ännu ett exemplar att sätta på högläsningshyllan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.