tisdag 25 oktober 2016

Pudlar och pommes

"Pudlar och pommes" är titeln på Pija Lindenbaums senaste bilderbok. Jag tycker att hon är fenomenalt bra på att förmedla känslor och stämningar med sina bilder!

Pija Lindenbaum – Pudlar och pommes (inbunden 2016)
Boken handlar om tre hundar, Ullis, Katta och Ludde, som bor på ett bra ställe. Där finns potatis, en pool och Vovve. Men en dag så kommer det bara en droppe vatten när de vrider på kranen, och det finns bara 17 potatisar kvar. Dessutom så är det så varmt att maskarna torkar... Men det är ändå hemma! Till slut finns det bara en potatis kvar, och någon har slängt en bumling i poolen! De bestämmer sig för att ta båten och se om de kan hitta nåt ställe där det finns potatis, och kanske en pool. De packar pyjamasar och pengar och båten blir full. Vad ska de göra med Vovve? De kan nog hämta henne sen, när de hittat nåt annat ställe att bo på, eller senast till jul i alla fall... fast det gör så ont i hjärtat, så de klämmer in henne också, tack och lov!
De ger sig ut på havet, och till en början är det ett äventyr, de är glada och sjunger, men ovädersmolnen hopar sig vid horisonten, och snart är de mitt i ovädret!

Boken är spännande och knyter an till ett väldigt aktuellt ämne och där finns mycket att diskutera med barnen i den. varför tog potatisen slut? Hur kommer det sig att det plötsligt blev så varmt? Kan en lämna hunden Vovve? Ibland måste en kanske det...Hur är en mot dem en ännu inte känner, för Ullis, katta och Ludde kommer fram till ett annat land så småningom. Behöver en vara rädd för det som är annorlunda, eller kan en lära av varann?
Det enda minuset  med boken, tycker jag, är att det står "dom" istället för de och dem. Det har jag personligen väldigt svårt för, men jag får kanske vänja mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar