torsdag 13 oktober 2016

Inte en främling

I novellboken Inte en främling berättar kända och okända personer en historia. De har alla erfarenheter av utanförskap på olika sätt och det är det som novellerna handlar om.

http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9113066420- Kristin  ställer sig frågan Vem är jag egentligen? Kristin är adopterad och känner sig utanför både i Sverige och när hon reste till Columbia för att träffa sin biologiska mamma.
- Noomi berättar om hur det var att växa upp i en familj som tillhörde Jehovas vittne, något som gjorde att Noomi inte fick vara med på alla lektioner i skolan, hon krävde att få bli exkluderad eftersom familjens tro inte tillät henne att vara med på allt.
- Emerich satt i ett koncentrationsläger under andra världskriget. I boken berättar han om det och om hur det varit att leva ett helt liv efter att ha lyckats överleva fasorna där.
- Armina berättar om en kvinna som räddade henne och hennes lillebrors liv under kriget i det forna Jugoslavien. Hon berättar också om hur livet i Sverige har blivit efter att de flytt hit.
- Gergios som har haft ADHD i hela sitt liv berättar om hur jobbigt det är att växa upp med ADHD. Vad konstig man känner sig, vad lätt det är att komma utanför och landa helt fel.

Dessa historier och många fler (41 olika personer berättar) kan du läsa om i Inte en främling. Boken är även utgiven i en lättläst version. I den lättlästa boken har man kortat ner novellerna och har endast med 20 st.

Novellerna är mycket välskrivna, intressanta och verkligen angelägna att läsa för vuxna och att högläsa och diskutera med våra barn och ungdomar. Den lättlästa versionen passar nog bäst för barn och ungdomar. Det är Teskedsorden som står bakom utgivningen av böckerna. Teskedsorden har mycket intressant att titta på och läsa på sin webbsida. Förra året tittade alla åttor på Tolvåkerskolan på filmen Trevligt folk. Det blev många bra diskussioner bland eleverna i samband med filmvisningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar