torsdag 7 juli 2016

Melin i sitt esse

Mårten Melin skriver om övernaturliga saker, kärlek och sex som ingen annan barn- och ungdomsboksförfattare. Jag har inte läst allt av honom, men det är inte långt ifrån vid det här laget. Och eleverna älskar hans böcker om Skogsbingelskolan. Och Lite mer än en kram och Mycket mer än en puss hittar jag på de allra märkligaste ställen i skobiblioteket. De är pinsamma och lockande på samma gång. För något år sedan kom novellsamlingen Liksom helt magiskt med 12 berättelser som rörde sig i gränslandet mellan magi och verklighet, och nu har uppföljaren kommit. Ytterligare 12 noveller, Typ helt övernaturligt.
Det är starka känslor genomgående; kärlek, åtrå, ilska, hat, förtvivlan, sorg och det är spännande hur mycket som ryms på bara några korta sidor text. I fyra av novellerna får vi träffa elever från Skogsbingelskolan och jag inbillar mig att dessa är svåra att hänga med i om en inte har läst de tre böckerna i serien först. Men kanske är det bara så att jag som har läst dem får ytterligare en dimension till upplevelsen, och att även den som inte känner till romanerna kan ha behållning av att läsa.

Jag har svårt att plocka ut en favorit, jag gillade många av dem på olika sätt. Men kanske ändå om jag måste välja att jag gillade den sista bäst. Den som inte ens innehåller något övernaturligt...

1 kommentar:

  1. Jag tyckte också bäst om den sista novellen, Allrakäraste syster!

    SvaraRadera