måndag 25 juli 2016

Deckare och mysterier för yngre barn.

Många barn kommer i kontakt med deckargenren första gången via Martin Widmark och Lasse Majas detektivbyrå. Nu i höst kommer det ett nytt äventyr för Lasse och Maja att lösa, Modemysteriet.
Så här beskriver Adlibris boken:

"Nästan alla i Valleby har fullt upp med att skapa fantastiska kreationer inför den fashionabla modevisningen på torget. Den världskände modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda invånarna i staden och belöna dem med en resa till modets huvudstad Paris! Men nu när tävlingsdomarens lilla livskamrat Lulu är borta har han tappat gnistan. Den kritiska situationen spetsas till av ett hotbrev: han måste lämna ifrån sig den ytterst värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion, annars får han inte återse sin ovärderliga Lulu ..."

Modemysteriet

Men det är inte bara Martin Widmark som skriver deckare för de yngre barnen. Anna Jansson skriver om Emil Wern och hans syster Linda som löser mysterier i Visby. Deras mamma heter Maria Wern och är Annas polishjälte i de böckerna hon skriver för vuxna. Anna har skrivit 11 böcker om Emil, den 12:e kommer, Spökhuset, kommer också i höst!
Såhär ser intrigen ut i den, från Adlibris:

"I Spökhuset lämnar Emil innerstaden för landet - han har fått veta att det spökar hemma hos Hedvig i Martebo. Farbror Tomas berättar att det i alla tider varit något mystiskt med den stora myren utanför byn, att man sett ett konstigt ljus sväva ovanför marken om natten. Kan det vara utomjordingar som kommer på besök eller har ljuset kanske rent av något med spöket hemma hos Hedvig att göra?
Emil har alltid tänkt att det finns en naturlig förklaring till allting. Kanske är det någon av Hedvigs inneboende - mediet Sigrid Scoop och fotografen Nikon Hasselblad - som har något lurt på gång. Eller så spökar det, på riktigt! Enda sättet för Emil att veta säkert är att ta med sig Ubbe och Linda och tillbringa en natt i det hemsökta huset ..."

Spökhuset

Petrus Dahlins deckare heter Kalle Skavank. Han kallas för Skavank för att han blev påkörd av ett tåg när han var liten, och fick amputera ena benet.
Kalle och hans kusin Dilsa kallar sig för kioskdeckare och är mycket duktiga på att lösa olika mysterier! Petrus har skrivit 13 böcker hittills, och även han ger ut en ny bok i höst, Lik på Stadavik.

Adlibris skriver såhär om boken:

"Det är sommarlov och Kalle och hans favoritkusin Dilsa har följt med sin kompis Amanda till hennes fina landställe, Stadavik. De ska bada, grilla och berätta spökhistorier för varandra. Det är i alla fall vad de tror. På gården står en lyxbil, en Koenigsegg som är värd flera miljoner kronor. Helt plötsligt öppnar sig himlen och det vackra sommarvädret byts mot hällregn. Nere vid bryggan skriker någon på hjälp och det visar sig att några båtar har slitit sig i den kraftiga vinden. När gänget kommer tillbaka upp till huset efter att ha hjälpt till med båtarna är det något som inte stämmer. Lyxbilen är stulen! Kalle och Dilsa står mitt på brottsplatsen och får åter chans att visa vilka bra detektiver de är!"

Lik på Stadavik

En annan av mina favoriter är Suzanne Mortensen som skriver om Dickens detektivbyrå. Tvillingarna Svana och Svante löser kluriga mysterier i Åhus, med hjälp av Clara Dickens och hennes hund Safir. Det finns 7 böcker om Svana och Svante, kanske, kanske skrivs det någon mer!

Papegojmysteriet

Tvillingar är också Kaspar och Katinka, detektiverna i Dan Höjers Cirkusdeckarna. De turnera runt med cirkus Pommery, och kan därmed lösa mysterier runt om i landet. Ibland blir det riktigt farligt!
Hittills finns det 13 böcker om Kaspar och Katinka, men jag tror inte att serien är färdigskriven riktigt ännu!

Cirkusdeckarna och dynamitmysteriet

Sist, men inte minst, så har vi Dalslandsdeckarna, skrivna av Pia Hagmar. Pia har varit på författarbesök både på Rinnebäcksskolan och på Olympiaskolan, så här är böckerna vällästa! Hon var även på Kävlinge bibliotek i våras.
I Dalslandsdeckarna möter läsaren syskonen Henke, Aron och Leo, samt deras kompis Myggan. Myggans morfar och hans hund brukar också ha en roll i böckerna. Pia har hittills skrivit 17 böcker, och nummer 18 kommer ut i höst! Den heter Den rutiga zebran och på Adlibris så skriver de såhär om boken:

"Ett cirkussällskap kommer till Frändefors, tanken är att de ska slå läger där och vila ut i några veckor. Myggan visar sig vara barndomskompis med Dina, en flicka på cirkusen, så det blir ett glatt återseende. Och Henke upptäcker att det är någonting alldeles speciellt med Dina. Men det är inte alla som gillar att det kommer främlingar till orten, och snart börjar det hända otrevliga saker."

Den rutiga zebran

Så botanisera i Deckarhyllan i höst! Där finns böcker för många timmars läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar