tisdag 19 juli 2016

Om jag var din tjej

Amanda Hardy är på väg i en buss till sin pappa. En pappa som hon inte har sett eller träffat på sex år. Nu har hon tagit beslutet om att hon ska flytta till honom och börja i en ny skola. Att det är något speciellt med Amanda förstår man direkt när man börjar läsa boken och ganska snart får man i tillbakablickar reda på att Amanda föddes som Andrew och har nyligen genomgått en könskorrigering. Detta har varit en lång, svår och smärtsam process i första hand för Amanda men också för hennes föräldrar. Amanda blir inte accepterad i sin nya kropp, hon blir fruktansvärt utsatt, mobbad och till och med misshandlad. Det är detta som gör att hon tar steget och flyttar till sin pappa.


Nu försöker alltså Amanda att starta ett nytt liv på en ny ort med en pappa som hon inte känner längre och med en ny identitet som just den 17-åriga tjejen Amanda. Vi får följa henne på hennes nya High school när hon får kompisar, när hon träffar en kille som hon blir kär i och när hon och hennes pappa försöker lära känna varandra på nytt och hitta ett sätt att leva ihop.

Beskrivningarna av Amandas nya High school-kompisar kan ibland te sig en aning klicheartade men Amandas känslor och tankar under sin förvandlingsprocess och i hennes nya liv är viktiga och trovärdiga. Boken är en spännande relationsroman. Dessutom är detta vad jag vet den första ungdomsbok som beskriver och handlar om en transsexuell person vilket gör Om jag var din tjej till en mycket viktig bok att lyfta fram i biblioteket, att tala om och att ha med på bokprat. Vi måste våga läsa om (och prata om) det annorlunda och om de som känner och tänker på ett annat sätt än normen.

1 kommentar:

  1. Boken Det är jag som är Mickan! kom förra året, och är en skönlitterär kapitlbok för ca 9-12 åringar, med en transperson i huvudrollen. Bra att fler böcker följer i dess fotspår, och även för lite äldre läsare! Det är ett viktigt ämne att lyfta och diskutera, därför är det extra glädjande att boken om Mickan är nominerad till Barnradions bokpris i år!!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.