tisdag 21 juli 2015

Grundarfjordur

Som nästan varje sommar är jag på Nordiskt berättarseminarium en kort sommarvecka. I år är vi på Island, i Grundarfjordur. En av öns centralorter med ungefär 900 invånare. Byn ligger med havet som närmsta granne och fjällen i ryggen. Flera av fjälltopparna är snötäckta. 
Här finns gott om övernattningsmöjligheter för turister. Du kan gå på både enkla och mycket avancerade turer i fjällen, åka på valsafari eller skåda Lunnefåglar. 
De flesta arbetar i byns fiskeindustri. Byns stolthet är den fina gymnasieskolan som gör att ungdomarna kan bli kvar hemma några år till. 
Nästan mitt i byn finns ett speciellt och rationellt hus. Det är ett fiskemuseum, en liten bio / scen för teater, turistinformation, kafé med jättegott kaffe eller en varm soppa och som om inte det var nog även byns bibliotek. Trevliga möbler att bara slå sig ned i för att utnyttja wi-fi, läsa en bok eller mötas över en kopp kaffe. 
Naturligtvis botaniserade jag bland böckerna och fann en hel del som jag kände igen. Det är ett hus att trivas i, perfekt för att sprida böcker och läsning ifrån.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar