onsdag 1 juli 2015

Alcatraz

Boken Fånge på Alcatraz skriven av Theresa Breslin är mycket populär både för elever på mellanstadiet och högstadiet. Handlingen i boken utspelar sig på Alcatraz, det ökända fängelset på ön precis utanför San Fransisco på USA´s västkust. I boken får vi följa Marty och några medfångar som planerar och genomför ett flyktförsök från Alcatraz. Många elever som läst Fånge på Alcatraz kommer tillbaka och frågar efter fler böcker som handlar om Alcatraz, stället har fascinerat många människor genom åren. Det har även gjorts film som utspelar sig på Alcatraz, jag tänker bl a på Flykten från Alcatraz från år 1979 med Clint Eastwood i huvudrollen.

I förra veckan var jag med min familj i San Fransisco och vi beslöt oss för att följa med en av båtarna ut till Alcatraz och titta närmare på fängelset. Det visade sig att turerna ut till ön är så populära och fullbokade så man måste boka flera dagar i förväg för att ha en möjlighet att komma med.Vi lyckades boka in oss på en eftermiddagstur under vår sista dag i San Fransisco. Förväntansfulla och påklädda (det blåser mycket kallt på ön trots att det är varm sommar) steg vi på båten för den halvtimmeslånga färden ut till fängelset.Vi blev lotsade runt i fängelset via den mycket proffsiga guidade turen. Guiden berättade historierna om flyktförsöken, om isoleringscellerna och om några av de speciella fångarna. Vi fick se de små cellerna, matsalen, biblioteket och mycket mer. Och vi frös i den dragiga gamla byggnaden och då är det ändå sommar, hur kallt är det då inte på vintern?
Här syns det numera helt tomma biblioteket på Alcatraz. Cellerna mitt emot biblioteket var populära berättade guiden. Antagligen mycket tack vare det lilla ljus som kom in och nådde cellerna via bibliotekets fönster i den annars mörka byggnaden.Det var mycket gripande att gå runt på Alcatraz! Flera flyktförsök gjordes men vad man vet kom ingen fånge levande därifrån. Hur det gick för de tre fångarna som genomförde det kända och mycket välplanerade flyktförsöket genom ventilationstrumman (år 1962) vet man inte. De återfanns aldrig och chansen att lyckas ta sig simmandes från Alcatraz i det kalla strömmande vattnet är små.

Alcatraz fortsätter att fascinera! Läs mer om Alcatraz här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar