tisdag 21 juli 2015

Besök på Schindlers Factorymuseum och boken om Schindlers yngste arbetare

På besök i Krakow, underbar stad, som märkligt nog undkom mycket av förstörelsen, under Andra Världskriget, ville vi se platsen för Oscar Schindlers fabrik. Ni vet, affärsmannen, med nazistisk bakgrund, som senare blev berömd för att ha räddat över ett tusental judar, genom att anställa dem i sin emaljfabrik , "Fabryka Emalia Oskara Schindlera", som hans fabrik hette på polska., och hävda att de var så värdefulla arbetare att de omöjligt kunde skickas till koncentrationsläger och säker död. För även om staden Krakow undkom att bli sönderbombad var den från första dagen av Andra Världskriget utsatt för nazismens terror. En stor del av stadens befolkning var judisk och blev 1941 förflyttade till Krakows ghetto, som 1943 rensades, för att deportera befolkningen till framförallt Auschwitz eller Oswiejin, som staden vid koncentrationslägret heter på polska. I Krakow idag, finns Bohaterow ghetta (ghettots hjältar)

eller torget med de tomma stolarna, torget precis vid det forna ghettot, där dess invånare samlades ihop för vidare transport. Idag finns sjuttiotre tomma stolskulpturer där, för att minna om historien. Filmen" Schindlers List,"som handlar om Oscar Schindler och hans judiska arbetare, spelades in precis där, i det forna ghettot och på Hjältarnas torg.
Det är en stark, välgjord, fruktansvärd, om än något heroiserande film, men sevärd!

Du kan också läsa boken om Leon Leyson, Schindlers yngste arbetare. Han var bara tio år och egentligen för liten för att göra någon nytta i fabriken, men räddades av Oscar Schindler och fick komma med på hans lista över arbetare. Först mycket sent i livet berättade Leon Leyson sin historia, som då blev en bok. Läs den, den finns på våra skolbibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.