torsdag 5 mars 2015

Makwelane och krokodilen

Idag har jag med anledning av Sagotemat på Rinnebäck varit inne i 6-an på Rinnebäck och läst den underbara sagan Makwelane och krokodilen. Makwelane är en tjej som bor i Sydafrika och hon älskar att spela och sjunga. Makwelane vill så gärna gå och hälsa på sin älskade mormor Gogo men jämt är hon för liten för att få gå själv. Makwelane tjatar och en vacker dag får hon lov att gå till mormor alldeles själv om hon bara aktar sig för den mycket farliga krokodilen som finns i floden.

Makwelane går iväg, hon är så glad så att hon sjunger. Djuren hon möter på vägen varnar henne för krokodilen. En stor ödla (hmm) i floden frågar henne vart hon är på väg och får på så sätt reda på var mormor bor. Ödlan som förstås är den farliga krokodilen springer i förväg mot mormors hus med tanken att få både mormor och Makwelane till middag. Som tur är så inser Makwelane att ödlan är krokodilen och springer fort till mormor och hinner precis rädda hela situationen.

Makwelane och krokodilen är sagan om Rödluvan och vargen i en afrikansk variant. Berättelsen är skriven av Maria Hendriks. De mycket vackra illustrationerna har Piet Grobler gjort. Illustrationerna är i starka färger och allas ögon (både på människor och djur) är verkliga ögon som är fotograferade och insatta i illustrationerna. Mycket effektfullt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar