onsdag 11 mars 2015

Bokcirklar

På mellanstadiet arbetar jag med skolans värdegrund utifrån litteratur. I fyrorna har vi utgått från dikter. Med femmorna blev det utdrag ur böcker och artiklar ur kamratposten som behandlar olika problem såsom att mobba, snacka skit och fuska.


Nu är det sexornas tur och då är uppgiften att läsa böcker och diskutera efterhand med mig och de andra i klassen som läser samma bok. Startskottet gick i förra veckan då jag bokpratade om fem olika böcker som de hade att välja bland. Titlarna jag har valt är Zak Alex Dogboy, Laestadius SMS från Soppero, Grindley Såld, Granholm Simon och Sophie och Nilsson Hoppet jumpin jack az.
Nu en vecka senare ska de ha läst en tredjedel av boken. De har även fått i uppgift att kommentera framsidans utseende och beskriva huvudpersonerna med hjälp exempel från texten.
Det blev engagerade diskussioner där de inte hade svårt att beskriva scener ur böckerna som berört dem på ett eller annat sätt. Vi använde kartboken för att hitta Soppero och Kurdistan. Vi letade upp en bild på en riksha. Vi såg små filmsnuttar för att studera Kajsa Bergqvists hoppstil, se med egna ögon hur barn arbetar på en soptipp och hur flipperspelet som Simon och Sophie spelade fungerar och vi lyssnade på jojk.
Om en vecka ska vi träffas igen och då ska de ha kommit ytterligare en tredjedel in i boken. Jag ser fram emot att möta dem igen.
Uppgiften har mötts mycket positivt överlag. Får jag lov att läsa längre? Nu har jag hunnit ända till sidan...! Finns det fler delar, jag måste bara...
En del elever läser med öronen, naturligtvis. Ett par elever som har det besvärligt med skolarbetet och livet har fängslats av uppgiften och är genuint engagerade och det är värt varenda minut av mitt förberedelsearbete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar