fredag 16 januari 2015

Poddar och radio


Nu är det ett tag sedan Barnens romanpris delades ut välförtjänt till 5768 visningar på Youtube. Det som är bra är att alla programmen finns kvar att lyssna till närhelst man vill. I varje program diskuterar ungdomarna två av de nominerade böckerna. Jag har en tanke att man kan lyssna till programmet med sina elever när man  läst och diskuterat någon av böckerna i klassen. Tycker klassen som juryn? Eller använda programmen som fortbildning om man är lärare eller bibliotekarie. Ylva Mårtens som leder bokdiskussionerna är duktig att leda samtalen. HÄR finns webbplatsen.

Barnens bibliotek har sedan ett tag tillbaka en podd som heter Bokslukarsällskapet. I varje program diskuterar några barn och ungdomar en utvald bok. Eftersom det här är ett hemligt sällskap omgärdas varje program av en del ritualer. Det är också utmärkta program att lyssna till med sin klass eller använda som egenfortbildning. HÄR hittar du podden.

Två barn och ungdomsbibliotekarier på Gislaveds bibliotek har en podd som heter Cirkelpodden. De delar upp valda böcker i avsnitt och diskuterar en bit i taget, tänkt att läsaren ska följa med i samma takt. Deras samtal är intressanta men har mer vuxenperspektiv. De har en intressant handledning som är bra att utgå ifrån när man arbetar med bokcirklar i klasser. HÄR hittar du deras handledning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar