onsdag 23 april 2014

Hjärtlös - En riktig skräckhistoria!

Det har kommit ganska många böcker de senaste året på temat: Familj flyttar till ett hus på landet där det spökar eller finns något övernaturligt... Böcker som Barnkolonin och Skuggan i väggen av Lundberg-Hahn, Glasbarnen av Ohlsson, Flickan på tavlan av Åhlund har alla detta tema och det finns fler. De här böckerna är mycket populära, de är ofta utlånade och jag hör ofta att barnen tipsar varandra om dessa böcker.

Nu sitter jag här med en alldeles ny bok som man nog kan placera in i denna kategori också. Det är Petrus Dahlins Hjärtlös. Boken skiljer sig dock lite från de ovan nämnda böckerna då familjen flyttar från Stockholm men inte till något hus på landet utan till en stor lägenhet mitt i centrala New York.

Hjärtlös blir också en riktig skräckhistoria!!! Denna bok är inget för barn och ungdomar som kan ha svårt att sova på natten och jag kan faktiskt ifrågasätta bokens Hcg-klassificering.

Maia är den enda dottern i familjen och hennes föräldrar, som båda är läkare och i karriären, har fått nya jobb i New York. Jobb som kräver mycket av dem. De är nästan alltid på jobbet och Maia sitter alldeles själv (tror hon...) hemma i den stora lägenheten endast i sällskap av en hamster och några privatlärare som hennes föräldrar har hyrt in åt henne. Maia längtar vansinnigt mycket hem till kompisarna och skolan i Stockholm. Bästisen Becka skypar hon med ibland men då saknar hon livet i Stockholm ännu mer. Sin pojkvän Leo gjorde hon slut med innan hon flyttade, hon pallar inte med att ha ett distansförhållande med honom.

Maia tittar runt i den stora lägenheten. Ett rum är alltid låst och dit in får Maia inte gå - himla konstigt tycker Maia. Men när hamstern rymmer och spåren leder in i det låsta rummet tar Maia nyckelknippan i hallen, låser upp och går in i det förbjudna rummet.

Denna boken ska man absolut inte tipsa yngre barn om. Jag tycker den är för sexor och uppåt. Boken är på sina ställen mycket obehaglig och de existensiella frågorna som lyfts fram i boken är snarare för högstadieelever än för mellanstadiets elever.

Sammantaget är Hjärtlös en mycket bra och välskriven skräckhistoria! Något att läsa för de som vågar... men en tonårsklassning (uHc) hade passat bättre för denna bok.

1 kommentar: