fredag 11 april 2014

Att läsa klassiker

Att läsa en eller flera klassiker ingår i läroplanen för svenskämnet på högstadiet. Ibland upplevs klassikerläsningen svår för eleverna, det gäller att variera arbetssätten när man läser klassiker!  I år har svenskläraren Pernilla på Tolvåkerskolan testat diktskrivande i kombination med klassikerläsningen i nian. Ett projekt som blivit riktigt lyckat!

Eleverna fick välja mellan följande klassiker:
Pärlan av John Steinbeck
Skriet från Vildmarken av Jack London
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf
Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Instruktionerna som eleverna fick innan de satte igång med läsningen var att de under läsningens gång skulle göra anteckningar efter varje kapitel så att de kom ihåg vad kapitlet handlade om och vilka personer som var med.

När eleverna väl läst ut böckerna fick de reda på att de nu skulle skriva ihop en dikt om sin bok eller om personerna i boken. Resultatet blev mycket varierat, allt ifrån dikter på rim och långa dikter med verser om varje kapitel till kortare mer koncentrerade dikter. Under diktprocessen fick eleverna verkligen tänka till om sin klassiker; Vad handlar den om egentligen? Vad är det centrala/viktiga? Vilka personer är huvudpersoner? Vad vill jag att min dikt ska handla om? Dikterna är också något man är tvungen att skriva helt själv, det finns inga att hämta, finna inspiration ifrån eller kopiera på nätet.

Alla dikterna är nu fint monterade och uppsatta i ett klassrum och  jag har varit där inne och läst och tagit bilder.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.