torsdag 19 december 2013

Julilska

Igår när jag körde till jobbet lyssnade jag på Morgonpasset på P3. De pratade om julilska. En av programledarna hade fått fullkomligt frispel när någon (aka hennes sambo) hade släckt granens ljusslinga på fel ljus, så att hon inte hittade att tända den när hon kom upp på morgonen. Hon tyckte att den där stunden tidigt på morgonen, när hon fick tända granen och dricka sitt kaffe, var lite helig och då skulle allt bara funka. Inget himla letande och testande för att hitta rätt lampa att vrida på.

I vår familj, så länge jag och min storasyster bodde hemma, brukade julilskan infinna sig den 22 december. Då var vi lediga från skolan, vår pappa var hemma och lagade mat och vår mamma jobbade ofta (alla möjliga obekväma arbetstider) på sjukhuset. Det var alltså, tyckte vår kära far, upp till mig och min syster att städa huset inför julen. Vi två hade däremot andra viktigare saker att göra, som att umgås med våra vänner. Vi kunde inte förstå varför vi var tvungna att städa på dagen, när det klart och tydligt stod till exempel skridskoåkning med kompisarna på schemat, och så var De Stora Grälen igång. Nuförtiden har vi ju sådana gräl dagligen, min snart 2-åriga dotter och jag, så några större julgräl tror jag inte att det blir i år.

En annan klassisk julilska är Tyko Jonssons. Jag vet inte hur många av er som tittar på Karl-Bertil Jonsson på julafton, men in min familj är det obligatoriskt. Vi kan alla replikerna utantill vid det här laget. Rikemanssonen Karl-Bertil bestämmer sig för att göra en god gärning vid jul och i sitt arbete på posten lyckas han gömma undan paket till alla de som tjänar lite mer, och på julafton delar han sedan ut paketen till "alla de som inte äger ett varuhus". På julaftonskvällen uppdagas sanningen, då även en av julklapparna till Tyko "kommit bort" på posten. "Tyko Jonsson höll på att kvävas av julilska!" och "...somnade den kvällen i vredesmod". Underbara citat. Filmen bygger på en bok av Tage Danielsson från 1964 som heter Sagor för barn över 18 år. Många av dem väl värda att läsa. Boken finns på folkbibblan, och där finns även boken på CD, inläst av Gösta Ekman. Det bara måste vara bra! Så har ni annat för er på julafton kl 19, så kan ni lyssna på sagan istället precis när ni vill.

God jul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar