tisdag 10 december 2013

Julklappstips 9-12 år

I mitten av vår boktipskavalkad kommer Hcg, böcker för 9-12-åringar.

Du & jag av Katarina von Bredow
Andreas är kär i Alicia, de brukar ha följe till skolan men i skolan är Alicia aldrig med Andreas. I skolan är det Kevin som är kung och en hel del är lite rädda för honom. Hemma finns mamma och pappa och en dag råkar Anderas se ett mess som kommer till pappas mobil. Ett mystiskt mess som Anderas inte kan glömma.


Kärlekspizzan av Johan Rundberg
Movits Lind bestämmer sig en dag för att bli skejtare. Allt för att väcka intresse hos den tjej han såg skejta ner för rampen. En välskriven berättelse med mycket fart och humor.
Barnhemmet av Cecilia Lidbeck
Vad händer egentligen med de försvunna barnen på barnhemmet? Har de verkligen rymt som föreståndaren säger? Några av de andra barnen tror inte på vad de vuxna säger utan bestämmer sig för att själva undersöka vad som hänt. En mycket spännande bok!Benrangelskuggan av Lena Arro
Rafflande berättelse med botten i en gammal sägen om Inkaguldet. Benrangelskuggan kommer för att hämnas den som han tror tagit hans guld.
Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Sommaren före sexan, Hanna fyller tolv. Hon är på väg in i en ny värld och slits mellan sin trygga bästis Jonna och spännande, men svekfulla Sabina. Hemma är det spänt mellan mamma och pappa och byn skakas av att en flicka förvunnit. Intensivt laddad berättelse om att växa upp.Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Den här boken har visserligen fått en massa uppmärksamhet, i och med att den vann Barnens romanpris, men OM någon ändå missat den: En fantastisk spökhistoria med alla obligatoriska ingredienser. En tjej som förlorat sin pappa och tvingas flytta från det hemtama till ett gammalt ruckel i en annan stad. Märkliga ljud, lampor som vajar, en tragisk historia och en ny vän. Plus att det kommer en fortsättning redan i januari. Kan inte bli bättre.

Lite ihop av Johanna Lindbäck
Lindbäcks första bok för mellanåldern.Boken berättas ur 12-åringa Majkens perspektiv och beskriver hur problematiskt och fint det kan vara med vänskap och kärlek. En smart bok som tar upp dessa ämnen utan att bli klyschig och få både barn och vuxna att tänka efter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar