torsdag 2 maj 2013

The Walking Dead i undervisningen

En annan bra sak jag fick med mig från Litteralund var att höra på när läraren, Melinda Galasczy, berättade om sitt arbete i högstadieklasser med seriealbumet The Walking Dead.

Robert Kirkman har skrivit The Walking Dead som är en postapokalyptisk serieroman. Med postapokalyptisk roman menas en berättelse som tar sin början när världen / mänskligheten har gått under. The Walking Dead börjar med att polismannen Rick Grimes blir skjuten av en förrymd fånge, Rick hamnar i koma och ligger på sjukhus i en månad. När Rick vaknar upp finns det ingen där som kan hjälpa honom. Han staplar ut från sjukhussalen och hittar sjukhusmatsalen överfylld av zombier. Han flyr från sjukhuset och tar sig hem till sitt eget hus. Överallt ser han döda eller levande zombier. Rick träffar en frisk man som har tagit sig in i hans grannhus, denne man berättar om zombieinvasionen och att många människor flytt till staden Atlanta för att försöka få hjälp. Även Rick beger sig dit i hopp om att hitta sin fru och sin son.
Melinda Galasczy berättade att det finns många trådar man kan plocka upp från boken och använda i undervisningen.  Ex Vad menas med postapokalyptisk? Vad finns det för företeelser som likt bokens zombier kan hota och förstöra vår värld? Boken är en utvecklingsroman, på vilket sätt förändras Rick och varför? Galasczy berättade också att boken har varit suverän när det gäller att få riktigt ovilliga elever att läsa.

Melinda Galasczy har, i samarbete med Apart förlag, skrivit en utmärkt lärarhandledning till boken. Denna handledning kan man hämta ner gratis HÄR.
Jag har läst The Walking Dead, del 1, och kommer att läsa del 2 så snart den kommer. Serien är spännande men den är för äldre elever!

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar