tisdag 21 maj 2013

Läs för din hund!

Har dina elever eller barn hund? Uppmana dem då gärna att läsa högt för den.

Efter att projektet READ (reading education assistance dogs) funnits i flera år i USA har det nu spritt sig till Sverige. Hundarna i projektet är visserligen tränade för att lyssna, men även en "vanlig" lugn hund som känner sin läsare väl borde funka tycker jag. Projektet går ut på att hundar och deras förare kommer till skolan och elever som har lite svårt för läsningen eller koncentrationen får sitta med dem och läsa högt. Fördelen med hunden är att den inte kan läsa själv så eleven får känna sig lite "bättre". Hunden fnissar inte när eleven läser fel, och sitter inte och småviskar med bänkgrannen, utan lyssnar uppmärksamt hela tiden. Och att klappa en hund samtidigt som man läser gör läsningen lättare eftersom lugnande Oxytocin frigörs i kroppen när vi kelar med djur.

Projektet finns nu på skolor och bibliotek runt om i landet. Ca 35 sek in i morgonens lokala nyheter så kommer ett inslag om en skola utanför Helsingborg som har startat upp hundläsning i sammarbete med Växjö universitet och Autism- och Aspergerföreningen. Titta på det HÄR. De verkar jobbar en del med hundläsning i Jönköpings län också. Du kan också läsa en artikel från Jnytt HÄR och kolla in projektets webbplats och blogg HÄR.

Jag tycker det här låter riktigt spännande. Det finns nog många elever här i Kävlinge som skulle vara hjälpta av hundläsning. Problemet är bara vem som ska driva projektet. Jag känner att det finns för lite utrymme i min tjänst. Någon som känner sig manad? Lita på mitt stöd!

2 kommentarer:

  1. oj, hoppas det inte finns några allergiker i de skolorna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. De sitter i tält just av den anledningen.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.