fredag 22 mars 2013

Om det var krig i NordenOm det var krig i Norden är en liten med viktig bok, utformad som ett pass och bara drygt 60 sidor tjock.

Den korta meningen som är bokens titel sammanfattar dess handling. En berättelse om ett krigshärgat nutida Norden. Vi får följa en ung person boende i Sverige och den dagliga kampen för överlevnad, vidare hur denne tvingas fly till ett annat land och upplevelserna av att inte riktigt tillhöra det nya landet men inte heller Sverige.

Boken skrevs av den danska författaren Janne Teller redan 2001, som en reaktion på det rådande främlingsfientliga klimatet i Danmark. Sedan dess har Om det var krig i Norden blivit utgiven på flertalet språk och nu slutligen på svenska under 2012.

Janne Teller beskriver hur hon upplevde ett stort behov av att påminna människor om "...att alla är födda lika, och allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem”.
Om det var krig i Norden är (tyvärr) lika aktuell idag och jag gillar den verkligen. Jag tror att ett av det bästa sättet att belysa ojämlikhet och orättvisa på är att vända på perspektiv och roller, då plötsligt kan man se saker man tidigare varit blind inför. Detta är en bok som passar suveränt som högläsning i en klass för att sedan ha som diskussionsunderlag, men självklart även som en välskriven roman att fastna i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar