torsdag 14 mars 2013

Jag, En

Varje dag vaknar En upp i ett nytt hus, i en ny säng och i en ny kropp. Hen har varje dag nya föräldrar, eventuella syskon och husdjur, kompisar, skolor och kanske flickvänner/pojkvänner. En tar varje dag över en ny identitet och ett nytt liv men bara för en endaste dag, nästa dag vaknar hen upp i en ny tillvaro. En är van att leva sitt liv så här och allt flyter på tills hen en dag vaknar upp som Justin, en kille som har Rhiannon som flickvän. Efter den dagen blir inget sig likt för En blir kär, kär på riktigt i fantastiska Rhiannon.

Efter att aldrig ha avslöjat sin komplexa identitet för någon börjar nu En ta kontakt med Rhiannon även när hen har gått vidare till nya kroppar. Rhiannon förstår till en början absolut ingenting, hon tror att allt är ett stort skämt.

Jag, En är en mycket speciell historia som är skriven av David Levithan. Jag har inte läst något liknande sedan jag som tonåring läste Jersilds En levande själ. En levande själ handlar om en hjärna, levande med en egen identitet, som ligger i en glasburk. I Jag, En är En en identitet i olika kroppar - men -  vem är En egentligen? Har hen en egen identitet? Är En en tjej eller en kille? Detta är frågor som En själv börjar fundera över mycket sedan hen drabbas av den stora förälskelsen i Rhiannon.

En funderar också över hur mycket hen ska styra och förändra i de olika identiteternas liv. När En är Kelsea och inser att hon mår så dåligt att hon planerar ett självmord kan En inte göra annat än att söka hjälp åt henne. Hela tiden funderar En på om det är riktigt att styra i människornas liv, borde hen göra det mer eller mindre? Och vem är En egentligen som kan gå in och styra om i människors liv, är En Gud eller är En kanske självaste Djävulen?

Jag, En är en berättartekniskt skicklig och en mycket spännande bok som öppnar upp för frågor om livet och om identiteten. In i det sista överraskas man av handlingen. Jag, En är en bok jag aldrig kommer att glömma!


Här hittar ni boktrailern till boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar