torsdag 10 november 2011

Fantastiska bilderböcker

Den senaste tiden har jag läst massor av bilderböcker. I de böcker där text och bild verkligen samverkar ger det möjlighet till mångbottnade upplevelser.
Jag har hittat fyra bilderböcker som jag tycker har det där extra av olika slag. De tål verkligen att läsas och tittas i om och om igen.


Mot havets djup där Thomas Halling står för texten och Kenneth Andersson för bilderna.
Bild och text samverkar hela tiden. Ibland smyger sig texten in i bilden. Jag får vända och vrida på boken och läsa än hit och än dit. Allt är genomfört på ett konsekvent sätt i denna spännande berättelse.

Hitta barnen. Erik Magntorn är verssmed och Lisa Sjöblom tecknar myllrande humoristiska svartvita bilder. På tjugoåtta uppslag, från A till Ö gömmer sig barnen någonstans i bilden. Till varje bild finns en rimmad rad med härlig rytm. För säkerhets skull finns alla barnen uppradade längst bak i boken, de har inte försvunnit på riktigt.

Fannys fantastiska resa däremot myllrar av färger. Det är Charlotte Gastaut som för första gången står för både ord och bild. Hon arbetar även som grafisk formgivare och det har smittat av sig. Sofia Hahr har översatt till svenska. Fanny flyr från de vuxnas tjat in i en myllrande fantasivärld. Som sagt färgsprakande men även med titthål och överraskande beskärningar av boksidor. Här finns även transparenta boksidor.


Vita streck och Öjvind där Sara Lundberg skrivit och illustrerat. Man kan säga att det är Vita som står för ordningen här i världen, hur skulle det annars se ut! Som tur är dimper Öjvind ner som en virvelvind med massor av oordning. Kanske en kärlekshistoria fylld av humor. Eller varför inte en beskrivning av ett välbalanserat inre, lite ordning och lite kaos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar