torsdag 24 november 2011

GLASSOMETER

På Skönadalsskolan har vi en glassometer i biblioteket. Vår rektor har utmanat eleverna, om de den här veckan läser mer än 1990 timmar tillsammans blir det glass på fredag eftermiddag.
Vad är då en glassometer? Jo, ett genomskinligt rör som för var tionde läst timme matas med en ny kula. Eleverna kommer ideligen in på bibblan och ser hur stapeln växer. Diskussion pågår hela tiden, kommer de att hinna upp till målstrecket. En del är pessimister och andra mer optimistiskt lagda.
Här läser vi mycket i vanliga fall men den här veckan slår det alla rekord. Högläsning och tyst läsning, ljudböcker och mer tyst läsning ...
Det har genom åren höjts röster mot den här typen av "jippon" runt läsning. Det ska vara kvalitet, inte kvantitet. Jag tror att om vi till vardags har ett seriöst arbete runt läsning och böcker kan detta tillföra andra dimensioner. Vi har erfarenhet av att elever knäckt läskoden, föräldrar fått upp ögonen för hur roligt det är att läsa högt för sina barn och framförallt hur mycket en glass kan påverka.
Ännu är torsdagens timmar inte räknade och just nu står glassometern på 1067 timmar. Håll nu en tumme för att eleverna lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar