onsdag 23 november 2011

Att sluka böcker!


Jag vill citera Torsten Bengtsson, författare till många utmärkta böcker som på sin blogg slår ett slag för läsning varje dag och skolbiblioteket som en väg till att bli Bokslukare:

"För att barn ska erövra språket måste vi börja i tidig ålder. Det är så viktigt att vi sjunger, rimmar och berättar redan för våra spädbarn. Sedan är det såklart meningen att vi fortsätter med pekböcker, bilderböcker, sagor, berättelser och regelbundna besök på biblioteken.

Nu är det en hel del barn som kommer till skolan utan den bakgrund till språket som man kanske kan förvänta sig. För de här barnen blir skolan så mycket viktigare. Men att lära sig läsa och skriva är för vår hjärna en mycket komplicerad process. Enligt psykologiprofessor Ingvar Lundberg kan det ta upp till 5000 timmar med lästräning för att bli en god läsare.

Själv har jag i många samtal som lärare föreslagit för föräldrar och elever att de ska träna läsning en kvart om dagen. Det blir mindre än 100 timmar om året. Det räcker inte. Det behövs mycket mycket mer. Därför är den bästa metoden att bli en bokslukare. Då tränar man läsning samtidigt som man förhoppningsvis även får en läsupplevelse. Därför är det så oerhört viktigt att det finns väl fungerande skolbibliotek på våra skolor. För vissa elever är detta enda kontakten med böcker. Kan vi få dem att bli bokslukare kan vi också få dem att bli läsare för livet."

/Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar