tisdag 13 september 2011

Emma Granholm FTWEmma Granholms böcker är populära här på biblioteket. Hittills har Emma skrivit tre böcker som alla är lika fängslande och bra, böcker man sträckläser och som även ger en något att tänka på.

I Simon och Sophie möter vi ”töntige” Simon som blir trakasserad bl.a. av skolans populäraste tjej Sophie. Simon har som tur var ändå en kompis, men lider ändå såklart av att vara mobbad. Sophie o andra sidan är en sån där tjej som utåt sett har allt, en ledare, det hon tycker blir lag, en snygg tjej alla killar gillar och vill hångla med och alla tjejer vill vara kompis med. När Sophie flyttar till sin pappa tycker Simon det känns jobbigt att han inte ens kan få vara ifred på fritiden. Men så kommer påsklovet och både Simon och Sofies kompisar reser bort. Plötsligt dyker Sophie upp hemma hos Simon och allt förändras mellan dem båda. Men Sophie kan väl inte bli ihop med en tönt som hon tidigare varit taskig eller kan hon det?

Liv och Lovisa handlar precis som Simon och Sophie om två motpoler. Liv och Lovisa går visserligen i samma klass men de har helt olika förutsättningar och hatar varandra. Liv bor med sin mamma som kämpar för att få sin frisörsalong att gå runt, pappan har hon aldrig träffat, hon vet inte ens vem han är. Som tur är har Liv sina bästa kompisar Tanja och Rick som hon delar allt med. Liv är en medelmåtta i skolan och har inget hon tycker hon är bra på. Lovisa har ett liv i materiellt överflöd, hon bor i ett gigantiskt hus med pool och självklart finns det en städhjälp. Mamman har dock satsat på karriären och bor utomlands och Lovisa känner sig lite övergiven av henne. Så småningom kommer det fram att Livs mamma och Lovisas pappa har ett förhållande, och när Liv och hennes mamma flyttar in i Lovisas hus ställs allt så småningom på sin spets. Boken har ett ganska oväntat slut.

I Ett nytt liv på köpet möter vi Sanna som vant sig vid att vara ensam, ensam i skolan utan någon att prata med och ensam på fritiden. Föräldrarna har oroat sig men Sanna har inte låtit dem förstå hur dåligt hon egentligen mått. När Sanna ska börja gymnasiet förväntar hon sig att allt ska fortsätta som förut men i den nya klassen får hon vänner, många vänner, kanske för många? Helt plötsligt är all hennes tid inbokad med biobesök, fester, fikor och annat roligt men går Sanna för långt när hon vill vara vän med alla och vara alla till lags?

Emma Granholm kan konsten att skriva så att läsaren blir berörd, med ett bra språk och god insikt i hur ungdomar har det har hon skrivit tre böcker som förtjänar ännu fler läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar