tisdag 20 september 2011

3 X Coraline


Coraline är en fantastiskt bra bok skriven av Neil Gaiman. Den kom ut på svenska 2003 och kommer säkert hålla många år till. Coraline utforskar lägenheten i huset hon just flyttat in i tillsammans med sina föräldrar. I lägenheten finns en mystisk dörr som alltid ska vara låst. Innanför finns bara en mur, minnet från en renovering av huset. En dag är dörren olåst och nu kan Coraline gå in genom dörren, in i en lång korridor. Hon kommer till en annan värld, en likadan lägenhet men med en annan mamma och pappa. Allt är sig likt bortsett från att de andra föräldrarna har knappögon. Spegelvärlden blir allt mer hotfull och Coraline försöker komma tillbaka, vilket inte är så lätt. En svart katt spelar en viktig roll. Läs den men kanske inte just innan du ska somna.

2009 kom så filmen som bygger på boken, Coraline och spegelns hemlighet. Det är en amerikansk animerad film och den är mycket bra.Som om inte det var nog har det just kommit ett seriealbum baserad på boken. Teckningarna är gjorda av P Craig Russel.

Nu är det här som sagt en mycket bra berättelse och den håller för alla tre uttryckssätten. Jag tycker man kan njuta av alla formerna utan att tröttna, nya upplevelser tillförs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.