söndag 25 september 2011

62 dagar

Så heter Cilla Naumanns senaste ungdomsbok. Titeln syftar på längden av sommarlovet. Lovet som skulle bli så härligt, som vanligt där på landet med det vanliga killgänget. Med kurragömma på kyrkogården, bad hela dagarna och meck med mopparna. Den sommaren då Tom äntligen var femton och själv hade en moppe och slapp åka bak på Eriks,storebrorsans, pakethållare.
Men inget blev som han hade tänkt sig den här sommaren. Genom Toms ögon får vi följa med under historens regnigaste sommar med massor av sega och långtråkiga dagar i en lång rad. Vi får också följa med in i Toms mer och mer kaotiska inre. Känslorna håller på att kväva honom, dödsångest, rädsla för vuxenblivandet, skuldkänslor allt i en salig ohanterbar röra.
Ett vanligt bus blir plötsligt ett brott utan att någon i gänget riktigt förstått. Ett genomgående tema i boken är döden. Allt från en död ekorre i vägkanten till människor i Toms omgivning.
Boken är mycket bra och det känns som en trovärdig och viktig berättelse.

Tom och Erik har även varit huvudpersoner i Cilla Naumanns två tidigare ungdomsböcker. Det är hela tiden Tom som berättar. I första boken Värsta brorsan är det Erik som fyllt moppe och nu inser Tom att deras vänskap är i fara.
Den andra delen blev Augustnominerad och är mer en novellsamling fast alltid med brödraparet i centrum. Novellsamlingen kanske skulle kunna sammanfattas med orden lycka och skräck.
Alla tre böckerna är stora läsupplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar