tisdag 7 december 2010

Julklappstips kapitelböcker 9-12 år

Jag har ju redan skrivit om flera av de böcker i den här kategorin som jag har tyckt varit riktigt bra; Nyckelbarnen, Syltmackor och oturslivet, Spökhistorier från det svarta skeppet till exempel. Men några till ska jag väl lyckas vaska fram ur bokfloden.


Jag börjar med en fantasybok som jag gillade skarpt. För några år sedan kom Jeanette Winterson med den lite annorlunda Tidväktaren om Silver som drogs in i ett äventyr för att rädda världen från en tidsbov. I Solstriden möter vi Jack som bor i 1600-talets London. Han fyller 12 år och skyndar sig hem eftersom hans mamma väntar på honom med födelsedagspresenten - en hundvalp. Men just som Jack kommer innanför porten så blir han kidnappad av alkemisten Magikern. Magikern planerar förvandla hela London till guld, men han behöver hjälp av en pojke han kallar den Strålande Pojken. Han har kidnappat många pojkar, ingen av dem har visat sig vara den rätta, men nu är han övertygad om att Jack är den som ska hjälpa honom förverkliga sina drömmar. Jack har däremot inga planer på att underlätta för Magikern, istället söker han varje tillfälle att göra motstånd. Till en början finns ingen koppling till Tidväktaren, men efterhand börjar fler och fler personer från Tidväktaren dyka upp även i Solstriden. Silver dimper ner från vår tid och superskurken Abel Darkwater har ett finger med även i spelet om London. Riktigt spännande och smart gjort, och jag tror nog att man kan läsa Solstriden även utan att först ha läst Tidväktaren.


Mer magi, men åt det spökigare hållet, får vi i Ewa Christina Johanssons Kortets hemlighet. Detta är en helt fristående fortsättning på Tavlans hemlighet och handlar om tvillingarna Ida och Ella. Familjen har hyrt ett litet torp över sommaren och medan Ida helst vill åka och bada börjar Ella nysta i en gammal mordhistoria med kopplingar både till torpet och den närbelägna kyrkan. Redan en av de första dagarna i torpet går Ella vilse i dimman och ljudet av kyrkklockorna hjälper henne hitta tillbaka. När hon kommer fram till kyrkan ser hon ett blodigt handavtryck på kyrkväggen, med det försvinner i samma stund dimman lättar. Och detta är bara början på de märkliga saker som Ella ser kring kyrkan och kyrkogården.


Helt andra typer av spöken figurerar i Andar och apparater av Marcus Sedgwick. Handlingen utspelar sig i borgen Annorstädes där den något annorlunda familjen Annorhand bor. Familjen består av mamma Minty som enbart ägnar sig åt sin nya hobby sömnad, pappa Velvein som lägger all vaken tid på att tillsammans med butlern arbeta på en maskin som ska hitta borgens förmodade försvunna skatt, sonen Noppe och hans älskade apa, den drömmande dottern Solaria, och inte minst uråldriga korpen Edgar som vakar över borgen natt och dag. På Annorstädes börjar problemen hopa sig, fler och fler ur den talrika tjänstefolksstaben hittas ihjälskrämda på borgen och det börjar bli svårt att hitta ny personal i samma takt. Något måste göras, men varken Minty eller Velvein tar saken på något större alvar. Solaria misstänker att det är den avstängda södra flygeln som är problemet och tillsammans med den motvilliga Edgar ger hon sig iväg för att leta reda på den, eller det, som orsakar manfallet.


Kram från Alice är egentligen en ganska osannolik bok om 11-åriga Alice som blir lämnad ensam hemma när mamman en dag bara sticker och inte kommer tillbaka. Alice äter det som finns i skafferiet och tar sina födelsedagspengar från mormor när skafferiet är tomt. Till sin omgivning säger hon att mamma bara är ute lite och snart kommer tillbaka. Efter mer än en vecka på egen hand ringer mormor och får klart för sig att Alice går hemma i lägenheten helt ensam och hon kommer genast och hämtar hem Alice till sin gård. Sen följer en märklig sommar för Alice där hon å ena sidan njuter av mormors sällskap och är glad att slippa sin mamma och å andra sidan längtar efter sin mamma mer än något annat. Suzanne LeFleur lyckas verkligen få mig att fasta i berättelsen om Alice, även om den är lite sliskigt amerikansk ibland, och sakta men säkert rullas också historien om varför mamma, och Alice, mår så dåligt upp.


Sist ut är Min första världssensation av Annalena Hedman som handlar om Abbe som under en urtrist kryssning med sin mamma bestämmer sig för att spela in hela berättelsen om förra sommarens äventyr på sin mammas telefon. Förra sommaren var Abbe hos mormor och morfar i den lilla gudsförgätna hålan Isermyrträsk och i brist på annan sysselsättning bestämde sig Abbe och kompisarna Anton och Nadja för att komma med i Guinness rekordbok. De testar allt möjligt som flest sugrör i munnen, flest Mums-mums på en minut, flest tandpetare i en näsborre, men ingeting lyckas de komma riktigt nära något rekord med. Tills de kommer på det där med vedhögen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar