måndag 20 september 2021

Psykisk ohälsa

 Tack och lov så har det har blivit mer accepterat att prata om psykisk ohälsa än var det var när jag var ung och gick i skolan på 70-talet, även om många fortfarande tycker det är svårt att prata om det. Spektrat på begreppet är också väldigt omfattande. För många så har det stor betydelse med igenkänning i böcker, det gäller oavsett vad det handlar om, och två böcker som jag tycker om är "Tisteltankar" av Anette Eggert och "Var är Audrey?" av Sophie Kinsella.

Båda böckerna handlar framför allt om ångest, som är ganska vanligt bland våra unga idag. 2020 var det 54% av rikets 16-25 åringar som uppgav att de upplevde lätta till svåra besvär av ängslan, oro eller ångest. källa: Folkhälsomyndigheten

"Tisteltankar" handlar om Linn, som känner sitt hjärta klappa hela tiden, vilket är "tur" eftersom att hon är väldigt rädd för att det ska stanna och att hon ska dö. Att koncentrera sig på sitt hjärta tar mycket tid och energi, så det sociala livet blir lidande. det är oerhört viktigt för Linn att allt är normalt och ingen sticker ut. Det gör också att hon har svårt att stå upp för sig själv, det är lättare att följa normerna. Att leva så är ohållbart i längden, tillslut så behöver en konfrontera sina rädslor.

I "Var är Audery?" får vi följa  Audrey, som efter en händelse som var kulmen på en lång tids mobbing, lider av social fobi, generaliserat ångestsyndrom och depressiva episoder. Hon går till en psykolog, vilket hjälper till en del, men inte förrän hon träffar Linus vill hon på riktigt hjälpa sig själv. Trots det allvarliga ämnet så har boken en positiv och humoristisk underton, Audreys familj är ganska...kaotisk.

Efter ett samtal med en bekant rekommenderade jag "Var är Audrey?" till hens tonåring, som visat tecken på liknande problematik. Jag fick sedan återkoppling med innebörden: "Jättebra bok.
Hen tyckte det var så skönt att läsa om någon som har det som hen! Och att det kan gå över. Hen skulle skriva ett arbete i skolan och valde att berätta om hur skönlitteratur med igenkänning kan påverka måendet positivt" Sånt är härligt att höra!


Omslag "Tisteltankar" av Anette Eggert, bild Adlibris  Omslagsbild "Var är Audrey?", bild Bokus

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.