tisdag 17 november 2020

Sara och spanska sjukan

Bild på boken Sara och spanska sjukan

 Läsning kan vara många saker, nöje, verklighetsflykt, tröst eller ett sätt att hantera verkligheten och en väljer böcker beroende på vad som behövs, och kanske behövs denna boken nu.

I de flesta medier och samtal så har den pågående pandemin stort utrymme, av förklarliga skäl. Vi vill veta alla framsteg som görs, och den påverkar alla på ett eller annat sätt.

Denna boken skrevs redan 2018, men översattes till svenska nu i år. Boken handlar om en av de stora pandemierna som grasserade för lite drygt 100 år sedan, Spanska sjukan. Det finns många likheter i upplevelserna av den pandemin och den nuvarande.

Huvudpersonen Sara bor på landet i Minnesota, USA, och familjen följer utvecklingen av både kriget och influensan noggrant. Först får den fäste i storstäderna och Sara känner sig ganska säker, men alltför snart så dyker den upp i närheten, hos hennes bästa vän i granngården. Sara vet att hon kan bli sjuk om hon går dit, men hon måste hjälpa till, eller?

Boken är lättläst men innehåller ändå många funderingar som också finns idag om begränsningar i livet och om en utsatts för smittan och vem en kanske smittar.

I förordet står det att du ska prata med en vuxen om du får tankar eller funderingar när du läst boken och det kan vara bra, den väckte starka känslor hos mig i alla fall!

"Sara och spanska sjukan" är skriven av Julie Gilbert och del 1 i serien "Överlevarna". Vad del två heter har jag inte hittat någonstans, men jag är väldigt nyfiken! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.