måndag 2 november 2020

Harpa - en riktig skräckrysare

Harpa är skriven av den norska författaren Audhild Solberg. Handlingen utspelar sig i en liten skogsby, Elverdal i Norge. Dit kommer Agnes för att tillbringa höstlovet i sin kusin, Sindres, familj.

Agnes ser inte direkt fram emot höstlovet, visst har hon härliga minnen från barndomen med släkten i Elverdal men nu hade hon nog hellre varit hemma med kompisarna i Oslo. Dessutom är det inte som när hon var barn och helt obehindrar umgicks med sin kusin Sindre och hans kompisar. Agnes märker att Sindre hellre vill vara med Ben och grannen Tyra uppför sig märkligt och verkar undvika Agnes.

Agnes har också ett obehagligt barndomsminne från Elverdal som hon inte kan släppa. En gång när hon var ute och gick i skogen såg hon ett djur, en "varelse", som inte såg ut som något annat hon har sett. Agnes är säker på att djuret stod på två ben och fräste mot henne. Ingen trodde Agnes när hon berättade om den konstiga varlesen, de antog att hon sett en räv eller kanske ett lodjur.

Den dagen Agnes anländer till Elverdal är älgjakten igång. Efter bara några timmar kommer några av männen från jakten tillbaka med en mycket skadad man. Det är Ivan Tark som har blivit illa biten i halsen av ett djur. Ingen kan förstå hur detta har gått till och vad är det för ett otäckt djur som går till angrepp på detta sätt?

Agnes får genast upp minnesbilder på "varelsen" hon tyckte sig se i skogen för många år sedan. När sedan Agnes, Sindre och Ben är ute i skogen och gör en fruktansvärd upptäckt så kommer den gamla berättelsen om varelsen "Harpa" fram. Är Harpa bara en skräcklegend eller finns Harpa här och nu?

Harpa är en suggestiv skräckberättelse för ungdomar i 12-16-årsåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.