torsdag 26 november 2020

Marias jultips - Spökhusets hemlighet

Vill du läsa en riktigt bra och spännande bok som utspelar sig i jultid? Då är Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson något för dig!

Systrarna Alba och Ellen har åkt till morbror Baltzar i Stjärndalen några dagar före jul. Tågresan var lång med två byten men nu är de äntligen på plats. Tanken är att deras föräldrar kommer till julafton för att de alla tillsammans ska fira jul ihop. När de varit hos morbror Baltzar några dagar började det snöa riktigt mycket. Alba, som är storasyster, ser att Baltzar blir lite orolig. En snöstorm är på ingång! Tänk om inte deras föräldrar kan komma till jul på grund av all snö!

Morbror Baltzar tar med systrarna upp på vinden för att de ska se ett vackert gammalt miniatyrhus som han har där. De tar ner huset i flickornas sovrum. Alba är alldeles för stor för att leka med dockhus men Ellen tycker det är spännande att titta in i de vackra små rummen.Däremot tycker hon inte om den lilla fula tomten som hon hittar inne i huset.

Redan första natten med miniatyrhuset uppfattar Alba viskande röster som kommer från huset... Det kan inte stämma, hon måste inbilla sig. Det är klart att det inte finns något liv i huset! Men när hon ser att dörren stänger sig av sig själv och brasan inne i huset brinner så inser hon att det är något konstigt, spökligt, med huset. Alba får reda på att mannen som byggt huset heter Abbe Axelsson och hon bestämmer sig för att ta reda på mer om honom. Ju mer Alba får reda på om huset och Abbe Axelsson desto mer förstår hon att hennes lillasyster Ellen är i fara! Det har försvunnit barn från Stjärndalen under årens lopp, alla har de försvunnit i jultid när det varit snöstormar...

Spökhusets hemlighet är en magisk berättelse med trettioen kapitel. Ett kapitel för varje dag i december, eller börja i slutet av november och läs ett kapitel fram till julafton. Boken passar utmärkt som högläsning eller egenläsning för 10-12-åringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.