fredag 30 augusti 2019

Rami och JonatanJonatan har spelat fotboll i många år tillsammans med sina kompisar Markus och Leo. Nu går killarna i nian, de har alla tre sökt in till fotbollsgymnasiet i Alsta och de hoppas såklart att de kommer in där. Jonatans pappa är tränare för deras lag, Östertorp. En onsdag spelar de match mot ett fotbollslag som har bildats på ortens flyktingboende. Östertorp tror inte det är sant när de förlorar matchen. De kämpar på men lyckes inte ta sig förbi motståndarlagets stora stjärna Rami. Han spelar otroligt bra trots dåliga fotbollsskor och ingen ordentlig fotbollsträning. Jonatan och Rami får bra kontakt och Jonatan föreslår att Rami ska börja träna med Östertorps lag.

Detta är handlingen i Mats Berggrens alldeles nya ungdomsbok Rami och Jonatan. Mats Berggren har skrivit många väldigt bra ungdomsböcker. T ex Onsdag kväll strax före sju, Språkresan, En enda kväll och Din syster måste dö. Alla dessa böcker läses mycket på Tolvåkerskolan, jag har ofta med någon av Berggrens böcker på mina bokprat.

Mats Berggren väljer ämnen för sina böcker som är aktuella och som intresserar ungdomar. De är också ämnen som är viktiga att läsa och att diskutera i klasser och i grupper. Han hämtar stoffet till intrigerna ur verkliga händelser som han sedan skriver om så att de passar för ungdomsboksformatet. Rami och Jonatan är inget undantag, här kommer de viktiga ämnen utanförskap, flyktingar, integration och uppehållstillstånd upp till ytan.

Berggren skriver för alla men hans böcker tilltalar speciellt killarna och dessa böcker är så viktiga! Det finns alldeles för få ungdomsböcker som tonårskillarna väljer att läsa.

Läs och diskutera Mats Berggrens böcker!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.