onsdag 21 augusti 2019

Är det bara jag som bryr mig?

Wilma börjar i sexan och är lite ensam. Alla de andra tjejerna bryr sig bara om kläder, resor och mobilspel. Hon önskar att tiden kan gå snabbt så att hon kan få börja sjuan, kanske kan hon träffa någon som är mer lik henne än hennes nuvarande klasskamrater. Isak verkar bra, men kan tjejer och killar vara vänner utan att alla börjar retas och tro att de är ihop?
Hennes pappa är författare och arbetar hemma, hennes mamma är klimatforskare, vilket innebär att Wilma är väl medveten om hur vårt konsumtionssamhälle tär på miljön. Familjen köper bara secondhand och åker helst tåg, i nödfall bil.
Till klassen kommer det en ny tjej, Gertrud. Hon verkar inte bländas av de andra tjejernas tjuskraft, utan det visar sig att hon tycker i mångt och mycket som Wilma. Wilma, Gertrud och Isak blir vänner och när skolan ska arrangera en modevisning kommer de på en kanonidé, de ska visa upp omsydda, snygga återvunna kläder!

Det här är en bok som ligger väl i tiden, med klimatet som bakgrund och vänskapsrelationer som förgrund. Karaktärerna är lite onyanserade, antingen för miljön, eller så bryr de sig inte alls, men på det hela taget så är det en fint berättad historia utan pekpinnar och alltför tillrättalagt slut.

Camilla Dahlson har skrivit fler barn och ungdomsböcker med aktuella teman bla ”Gillad som du är” och ”Jag vill också dansa”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.