onsdag 6 juni 2018

Sommarläsning


Just nu håller vi skolbibliotekarier på att propagera för sommarläsning genom mängder av bokprat, massiva utställningar med boktips och reklam för folkbibliotekens satsning Sommarboken, runt om på våra skolor.
Förstå att jag blev glad när jag fick nys om att Sveriges Radio sände 90 minuter, om vikten av att läsa i allmänhet och att hålla i läsandet under sommaren i synnerhet, på nationaldagens morgon.
Programledaren Ylva Karlsson samtalade med Kristian Vasenius 13 år och entusiastisk fantasyläsare. Han hade lyckan att ha en läsande pappa som läst högt och tipsar om lämpliga böcker.
Gymnasielärare Jenny Edvardsson kom också till tals och hon berättade om hur hon jobbar med läsning tillsammans med sina elever. Hennes sätt att arbeta passar på alla stadier i skolan. Jennys blogg är mycket rolig att följa. Hon menar att det gäller att möblera med böcker hemma och i skolan, låta dem ligga i högar och skyltas upp fint. Att alltid ha med sig böcker synligt. Att låta eleverna vara med och bestämma över inköp bland annat.
Vidare deltog Bodil Alvarsdotter barnbibliotekskonsulent. Hon kom med många kloka tankar och berättade bland annat om folkbibliotekens satsningar på digra sommarlovsprogram och sommarboken. Fast lite trött blir jag allt när hon (inte den första) klagar över att biblioteken inte när alla barn och ungdomar. JO Bodil, vi skolbibliotekarier gör det. Därför är vi ju så viktiga. Detta trots att hon har ett förflutet som skolbibliotekarie. Och Bodil det har ändrat sig sedan du var i skolans värld. Många skolbibliotek lånar ut sina böcker även över sommaren.
Den sista gästen var forskaren Martin Ingvar. Trots att han var oförskämd mot både lärarkåren och Skolverket sa han en del som var klokt. På frågan från Ylva om vad en förälder bör tänka på vad gäller barn och ungdomars läsning kom snabbt fem goda råd:
Läs själv, Läs och ha roligt, Läs för dina barn, Ha tålamod och lyssna när ditt barn läser och Resonera om vad som sägs i texten.
Alla var överens om att det krävs stöttande vuxna, att bli en läsare med flyt är en arbetsam process som är a och o för barnets framtid. Alla har inte dessa vuxna kring sig men det finns surrogatföräldrar att tillgå. Förutom alla duktiga bibliotekarier och entusiastiska lärare då, tipsade Martin om Jagharläst.se och Bodil om Barnens bibliotek.1 kommentar:

  1. Hej! Vad roligt att ni lyssnade på programmet om sommarläsning! Och vad glädjande att ni upplever att ni når alla barn samt lånar ut böcker över sommaren! Jag tror att ni i Kävlinge kommit väldigt långt, här i Göteborg är det ett fåtal av många hundra skolor som ens har ett skolbibliotek. Det var i den kontexten jag pratade i programmet, ledsen att det inte framgick. Heja er och ert viktiga arbete, hoppas ni kan inspirera många att ta efter!

    SvaraRadera