måndag 4 juni 2018

Handbok för ett begagnat hjärta

Jonny har varit sjuk i hela sitt liv. Han har från och till bott på sjukhus under alla år och nu är det riktigt illa. Jonny har ett allvarligt hjärtfel och nu har det blivit akut. Om han inte kan få ett nytt hjärta kommer han inte att överleva länge till. Jonny förstår att chansen att man hittar ett friskt hjärta som kommer från en ung person och som matchar hans värden är minimal. Det är också jobbigt att tänka på att om detta ska hända måste en annan ung människa dö.

Leo och Niamh är tvillingar men väldigt olika. Medan Leo är populär och den duktiga, både fysiskt och i skolan är alltid Niamh nummer två. Leo är inte heller alltid så kul att ha som tvillingbror, han retas och glänser på Niamhs bekostnad.

Så händer det fruktansvärda. När Leo och Niamh utmanar varandra på att klättra uppför en brant höjd så faller Leo. Niamh tappar greppet om hans hand när hon försöker få tag på honom. Leo faller illa till marken. Efter en evighetsväntan på sjukhuset ställs familjen inför faktum. Leo är hjärndöd, han kommer aldrig att vakna upp igen.

Plötsligt finns det ett perfekt hjärta till Jonny. Han opereras och kan ganska snart flytta hem igen. Nu ska Jonny försöka att leva ett helt normalt liv med skola, kompisar och vanliga (små) tonårsproblem.

Det vanliga livet blir svårt för Jonny. Han tänker mer och mer på vems hjärta det är han han i kroppen.

Handbok för ett begagnat hjärta av Tamsyn Murray är en sorglig men mycket bra ungdomsbok. Den passar bra för högstadieelever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar