måndag 18 juni 2018

Inte din bror av Malin Stehn

Abbe är 15 år och går i åttan. Han är ganska ensam sedan hans två storasyskon har flyttat hemifrån.  Abbe har börjat hänga en del med Rasmus och det känns bra även om han inte gillar allt Rasmus gör. Han får följa med Rasmus på fester och det är kul speciellt om Rebecka är där. Rebecka och Abbe har gått i samma klass sedan förskolan och Abbe kan inte förstå att han inte har upptäckt förut hur söt Rebecka är.

En kväll berättar Abbes föräldrar att de har bestämt att en kille från Solgården, kommunens hem för ensamkommande flyktingar, ska flytta hem till dem. Abbe blir helt stum! Ska det flytta hem en okänd kille till hans hus?! Varför har inte hans föräldrar frågat honom? Abbe blir jättesur han tycker bara detta blir jobbigt. Vad ska Rasmus säga? Rasmus vars pappa har blivit av med jobbet eftersom hans arbetsgivare har anställt en (billig) invandrare istället.

Hossein flyttar in hos familjen och Abbe tycker allt är konstigt. Vad gör en kille i hans egen ålder i huset? Hossein är inte hans bror och Abbe tänker inte engagera sig ett endaste dugg i honom. Det får hans föräldrar göra.

Sommarlovet kommer och familjen ska åka till Dalarna de första veckorna. I två veckor ska Abbe tvingas att dela rum med Hossein. Semestern i Dalarna bidrar så småningom till att killarna får lite kontakt ändå. Hossein kan inte simma och han är livrädd för vatten. Abbe hjälper Hossein att övervinna sin vattenrädsla och han inser förvånad att han tom tycker det är kul att umgås med Hossein. Något annat som känns bra är att Rebecka har börjat att messa med honom. Vad menar hon med det egentligen?

Malin Stehns nya bok Inte din bror är en spännande, välskriven och bra ungdomsbok om komplexa kompisrelationer och om en trevande förälskelse. Men det är den härliga relationen som till slut växer fram mellan Abbe och Hossein som gör att jag ger denna bok ett riktigt toppenbetyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar