fredag 2 mars 2018

Det mystiska huset

I veckan startade jag och en lärare upp ett läsprojekt i en av skolans femmor. Klassen är indelad i läspar där de ska läsa högt för varandra i  Det mystiska huset av Petter Lidbeck.
Läraren och jag har hjälpts åt att göra uppgifter till boken. Eleverna besvarar uppgifterna vartefter i appen Showbie. Det gör det enkelt för mig att gå in och läsa deras svar och kommentera trots att jag inte träffar dem varje dag. Tanken är att jag tittar in då och då när de parläser och lyssnar en stund.
Ungefär halvvägs in i boken kommer jag att träffa eleverna i grupper om fyra. Då ska vi diskutera kring personerna och miljön i boken. Nästa gång vi möts så organiserat blir när boken är utläst.
Forskning visar att högläsning tränar läsförmågan effektivt. Att läsa i par gör ju också att de kan stötta varandra med uttal ordförklaringar och annat. Genom att de svarar på uppgifterna tillsammans kommer de hela tiden hålla samtalet levande kring boken.
Redan när de var och lånade boken började de nyfiket tala om den, läsa baksidestexten och diskutera kring författaren.
När jag presenterade frågorna kommenterade en elev spontant wow vilken rolig uppgift! Det kunde inte bli bättre! Nu är de i full gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar